Operatørenes millenniumbønn: - Ikke ta av røret!

De store amerikanske teleoperatørene sender nå ut en uvanlig nyttårsbønn til sine kunder: - Vennligst ikke ta av røret!

De store amerikanske teleoperatørene sender nå ut en uvanlig nyttårsbønn til sine kunder: - Vennligst ikke ta av røret!

Operatørene frykter at millioner av amerikanere vil sjekke om de har summetonen like etter midnatt 1. januar 2000 for å se om deres teletjenester har overlevd "tusenårslusa", skriver Associated Press.

Legg disse til alle de som slår på tråden til familie og venner for å gratulere med det nye århundret, og sjansen for at det oppstår en propp i telenettet er overhengende, mener USAs teleoperatører.

Ifølge Wall Street Journal svarer de største teleselskapene at de allerede har løst sine år 2000-problem etter å ha brukt over 2,8 milliarder dollar - omlag 22 milliarder kroner - på å oppgradere sine nettverk og støttesystemer. Likevel svir de av ytterligere millioner på informasjonsvirksomhet i tiden fram mot nyttårsaften for å unngå at telekundene sprenger telenettet rundt midnatt. Alt fra små beskjeder på telefonregningen til egne annonsekampanjer skal bidra til å redusere folks telefonbruk på den store dagen.

"Ikke bry deg med det" er Bell Atlantic-tallsmann Jim Smiths råd til de som ønsker å sjekke om telefonen er OK natt til 1. januar. "Nettet vil virke", beroliger han overfor Wall Street Journal.

Avisen slår likevel fast at kundene kan proppe igjen systemet uten å ringe et nummer fordi telenettet aktiviseres med en gang røret tas av telefonen. Så fort nettet når et visst belastningsnivå vil maskinene som overvåker trafikken kunne begynne å blokkere for nye summetoner eller sende ut kjappe opptattsignal.

En annen bekymring er at mange vil forsøke å ringe nødnummeret (911) - selv om det ikke er en nødsituasjon, men bare for å sjekke om beredskapen fungerer.

U S West Inc. forsøker å berolige sine kunder med nye avisannonser som viser en ny soloppgang over tretoppene fulgt av budskapet om at "telefonene vil ringe" også den 1. januar 2000.

Til toppen