Opererer inn RFID-brikke i mennesker

Et amerikansk selskap har ferdigutviklet en radio-kapsel som kan injiseres i mennesker, og den er allerede i bruk flere steder.

Et amerikansk selskap har ferdigutviklet en radio-kapsel som kan injiseres i mennesker, og den er allerede i bruk flere steder.

George Orwells skrekkvisjon i "1984" kan være i ferd med å bli en realitet. Radiokapselen som kan spore mennesker er nå klar. Radiobrikken er allerede tatt i bruk, og over 1000 personer er merket.

Det er selskapet Applied Digital Solutions som lager kapselen som kalles Digital Angel, og som er på størrelse med et riskorn.

Kapselen føres inn under huden på et menneske, for eksempel i armen eller hoften. Det er en glasskapsel på 1,2 cm og 2 mm tykk. Når den er på plass i kroppen "låses" den fast ved hjelp av en spesiell teknikk.

Brikken bygger på RFID (Radio Frequency Identification), som har evne til å reflektere radiosignaler utenfra. En scanner sender radiosignal til brikken, som så aktiveres og svarer med sitt ID-nummer. Signalet sendes så videre til en database hvor informasjon om bæreren kommer frem.

Foreløpig er ikke overvåkningspotensialet så stort - brikkene mangler batteri og de kan derfor bare avleses på under en meters rekkevidde.

Styreformann Richard J. Sullivan sier rett ut at sporing av mennesker er et viktig bruksområde for brikken, i tillegg til for eks lagring av helsedata. Han ser for seg et markedspotensiale på hele 70 milliarder dollar (500 milliarder kroner), noe som nærmer seg det norske statsbudsjettet.

Radiokapselen, som bygger på RFID-teknologien, er allerede tatt i bruk:

Merking av politi:I juli år ble sjefanklageren i en større sak i Mexico ble utstyrt med en innplantert radiobrikke av sikkerhetsårsaker. Det samme ble rundt 160 politifolk. Det er planer om at flere personer som jobber i staten i Mexico skal merkes med en chip innen kort tid.

Merking av barn: Et selskap som videreselger brikken har lansert en tjeneste for bedre sikkerheten for barn. Ifølge en barneorganisasjon blir titusenvis av barn bortført i Mexico hvert år. Satsingen innebærer scannerstasjoner på offentlige steder som kjøpesenter, busstasjoner og flyplasser. Pris: 200 dollar for et implantat, og 50 dollar i årlig avgift.

Merking av VIP I Barcelona har en av de mest populære nattklubbene, Baja Beach Club innført radiochipen for sine VIP-gjester. Ved å implantere brikken, kan disse gjestene gå foran i køen. De slipper også å betale på stedet, da kostnadene blir registrert ved hjelp av brikken. Dette ble lansert i forbindelse med et mediestunt for et realityshow i Spania.

Helse: Brikken kan også ha et svært samfunnsnyttig formål. Det kan registreres data om helse, blodtype osv., som gjør det lettere å behandle personer for eks i akuttsituasjoner. ADS-brikken kan få gjennomslag i USA, da den forventes å bli godkjent av FDA (Federal Drug Administration).

Slik virker kapselen:

Til toppen