RESULTATERFINANS

Oppdal gir alle innbyggere smartkort og e-skjema

Oppdal Kommune skal som første kommune i Norge droppe papirveldet og gi alle innbyggere smartkort.

9. sep. 2002 - 12:44




Etter en periodes stillhet, avslører nå Posten og Ergo Group overfor digi.no at selskapet skal starte et unikt pilotprosjekt sammen med Oppdal Kommune. Prosjektet, som starter i begynnelse av november, skal spre smartkort-lesere og smartkort til så mange av de 3000 husstandene i kommunen som mulig. Samtidig har kommunene kommet langt i å åpne sine tjenester for elektronisk bruk.

Erik Johannessendigi.no





For å friste sine innbyggere til å hente en smartkort-leser og et smartkort, skal kommune tilby hel-elektronisk byggesaker med elektroniske kart, barnehagesøknader og andre tjenester. Elektronisk byggesak er allerede lansert.

Les også:


Borgerkort


Med bilde kan derfor kortet brukes som pass internt i Schengen-området.

I praksis vil Oppdals innbyggere logge seg med kortet, noe som identifiserer dem overfor kommunene. Når du skal fylle ut et skjema, får du lastet ned en elektronisk versjon der mest mulig er ferdig utfylt. Dette leveres av blankettleverandøren Sem og Stenersen. Du fyller så ut resten og signerer elektronisk med smartkortet.

Kortet Oppdal-folket skal få, er i praksis det samme kortet som blant andre Norsk Tipping-brukere nå får. I smartkort-brikken ligger det en unik digital nøkkel som identifiserer deg samt en småpenge-konto du kan tanke opp med penger. Det er også plass til mye annen informasjon.

Les også:



- Kommunen(e) er svært interessert i prosjektet på grunn av besparelsene det kan gi, forteller Johannessen. Også kvaliteten på saksbehandlingen vil bli høyere med digitalt arkiv og deling av dokumenter, mener han.

Kommunene ønsker også å spre digitale ID-er og smartkort-lesere til så mange bedrifter som mulig for å digitalisere så mye som mulig av rapportering og informasjon. Etter hvert er også planen å utstyre butikker i Oppdal med smartkort-lesere slik at man kan handle med småpenge-kontoen som ligger på kortet.

Dette er gebyrfritt.

Posten håper at 1000-2000 husstander vil skaffe seg kortet allerede innen april, når prøveprosjektet skal evalueres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra