Oppdal gir alle innbyggere smartkort og e-skjema

Oppdal Kommune skal som første kommune i Norge droppe papirveldet og gi alle innbyggere smartkort.

Oppdal Kommune skal som første kommune i Norge droppe papirveldet og gi alle innbyggere smartkort.

Det har vært mye løfter og drømmer, men nå ser utviklingen rundt smartkort og sikker Internett-bruk ut til å få opp farten.

Det er to aktørerer som ønsker å utstyre deg og meg med multifunksjons smartkort. Bankene arbeider gjennom et fellesprosjekt i BBS (Bankens Betalingssentral) mens Posten og deres Ergo Group samarbeider med Norsk Tipping og til dels DnB og Accenture.

Etter en periodes stillhet, avslører nå Posten og Ergo Group overfor digi.no at selskapet skal starte et unikt pilotprosjekt sammen med Oppdal Kommune. Prosjektet, som starter i begynnelse av november, skal spre smartkort-lesere og smartkort til så mange av de 3000 husstandene i kommunen som mulig. Samtidig har kommunene kommet langt i å åpne sine tjenester for elektronisk bruk.

- Vi tror at offentlige tjenester er "the killer application" for sikker Internett-bruk og smartkort, sier Erik Johannessen, utviklingsdirektør i Posten til digi.no.

Prosjektet er det første av sitt slag i Norge. Målet er å teste ut mange av håpene for å skape en kritisk masse for sikre Internett-baserte tjenester.

Lykkes Posten i Oppdal, vil man forsøke å selge de samme systemene til alle landets kommuner. Posten arbeider også i vertikale sektorer - som helse - for å skape tjenester og spre smartkort-lesere.

For å friste sine innbyggere til å hente en smartkort-leser og et smartkort, skal kommune tilby hel-elektronisk byggesaker med elektroniske kart, barnehagesøknader og andre tjenester. Elektronisk byggesak er allerede lansert.

Les også:


Posten har store ambisjoner - det kan man lese av Borgerkort-navnet de har gitt prosjektet. For kortet er tilpasset nye, strenge EU-krav om sikker identifikasjon.


Med bilde kan derfor kortet brukes som pass internt i Schengen-området.

I praksis vil Oppdals innbyggere logge seg med kortet, noe som identifiserer dem overfor kommunene. Når du skal fylle ut et skjema, får du lastet ned en elektronisk versjon der mest mulig er ferdig utfylt. Dette leveres av blankettleverandøren Sem og Stenersen. Du fyller så ut resten og signerer elektronisk med smartkortet.

Kortet Oppdal-folket skal få, er i praksis det samme kortet som blant andre Norsk Tipping-brukere nå får. I smartkort-brikken ligger det en unik digital nøkkel som identifiserer deg samt en småpenge-konto du kan tanke opp med penger. Det er også plass til mye annen informasjon.

Les også:


Valget av Oppdal kommune er ikke tilfeldig; ski- og hyttekommunen er allerede utpekt av regjeringen som et prøveområde.


- Kommunen(e) er svært interessert i prosjektet på grunn av besparelsene det kan gi, forteller Johannessen. Også kvaliteten på saksbehandlingen vil bli høyere med digitalt arkiv og deling av dokumenter, mener han.

Kommunene ønsker også å spre digitale ID-er og smartkort-lesere til så mange bedrifter som mulig for å digitalisere så mye som mulig av rapportering og informasjon. Etter hvert er også planen å utstyre butikker i Oppdal med smartkort-lesere slik at man kan handle med småpenge-kontoen som ligger på kortet.

Dette er gebyrfritt.

Posten håper at 1000-2000 husstander vil skaffe seg kortet allerede innen april, når prøveprosjektet skal evalueres.

Til toppen