UTVIKLING

Oppdaterer IE11 med ny funksjonalitet

Innfører «IE8-modus» og bedre utviklerverktøy.

Med IE11 Enterprise Mode skal man unngå å få feilmeldinger som den til venstre. I stedet åpnes websiden i nettleseren i en IE8-lignende modus.
Med IE11 Enterprise Mode skal man unngå å få feilmeldinger som den til venstre. I stedet åpnes websiden i nettleseren i en IE8-lignende modus. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. apr. 2014 - 10:06

I forbindelse med åpningen av selskapets Build-konferanse i går, ble det klart at Microsoft den 8. april kommer med en oppdatert utgave av nettleseren Internet Explorer 11 for Windows 7 og 8.1. Oppdateringen inkluderer denne gang ikke bare feilfikser, men også ny funksjonalitet.

Microsoft legger selv størst vekt på Enterprise Mode, en funksjon som skal gjøre det mulig for bedrifter å oppgradere til Windows 8.1 selv om de har webbaserte bedriftssystemer som er laget spesifikt for Internet Explorer 8.

IE8 var den første nettleseren for Windows 7 og den siste for Windows XP. Ved å støtte IE8 spesifikt, kunne man dermed nå de fleste av Windows-brukerne på den tiden. Dette kunne virke fornuftig, dersom man først låste ned erfaringene fra IE6-tiden i skuff og kastet nøkkelen. Problemene ble utsatt og hindrer nå på nytt pc-brukere i å oppgradere til nyere nettleser.

Enterprise Mode er på sett og vis en modernisering av Compatibily Mode, som ble introdusert med IE8 og som viste websider omtrent som IE7.

Enterprise Mode skal skru seg på automatisk, basert på en manuelt redigert liste – lokalt på maskinen eller sentralt i bedriften – over nettsteder som skal vises på denne måten.

Nettstedene vil da bli levert «user agent»-strengen til IE8, slik at nettsteder som ber om spesifikke versjoner av nettleseren vil tro at det er IE8 som brukes.

I Enterprise Mode vil IE11 også etterligne IE8 respons på versjonsnummer-kall fra ActiveX-kontroller. Dessuten bringes en del proprietær funksjonalitet tilbake, slik som CSS Expressions, noe som ikke støttes i standardmodus av IE11. I tillegg blir funksjonalitet som forhåndslasting og -rendering deaktivert, siden dette kan forvirre gamle navigasjonskontroller.

Utviklere

IE11 ble levert med betydelig bedre utviklerverktøy enn forgjengerne, men fortsatt er det et og annet som kan forbedres. I oppdateringen er brukergrensesnitt- og minne-verktøyene blitt forbedret. Det samme gjelder debuggeren. Dessuten er det nå være mer fleksibel emulering av ulike IE-versjoner og felles snarveier på tvers av verktøyene. En oversikt over nyhetene finnes her.

Standardstøtte

Microsoft har ikke alltid vært like klare på i hvilke webstandarder som Internet Explorer skal støtte i framtidige versjoner. I utgangspunktet har Microsoft sagt at kun ferdige webstandarder vil bli støttet, men selskapet har gjort rekke unntak fra dette, for eksempel med DOM3 Wheel Events og SPDY/3.

Samtidig er det flere ratifiserte webstandarder som IE ikke støtter, for eksempel MathML – uten nødvendigvis å være alene om dette.

Nå har Microsoft publisert en oversikt over en rekke webstandarder og spesifikasjonsutkast, samt status for disse, ikke bare i Internet Explorer, men også i andre nettlesere. Her kan man se at Microsoft for tiden ikke har noen planer om å støtte for eksempel WebRTC, som allerede brukes av enkelte tjenester.

En rekke andre webteknologier er under vurdering, mens andre igjen er i ferd med å bli implementert i kommende versjoner av Internet Explorer.

Chromium-prosjektet, som Google Chrome bygger på, har en tilsvarende oversikt her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.