BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppdatert versjon av klassisk Linux-distro

Standardiserer på nytt filsystem og separate kjerner for pc-er og servere.

openSUSE 11.2 ble gjort tilgjengelig i går. Dette er den første større oppdateringen av Linux-distribusjonen på nesten et år og inkluderer forbedrede utgaver av mer enn tusen skrivebordsapplikasjoner, inkludert Firefox, OpenOffice.org, GNOME og KDE.

Under skallet har det skjedd del endringer. Standard filsystem for nye installasjoner er nå Ext4, som blant annet skal tilby noe bedre ytelse og støtte for noe større filer og partisjoner. Men openSUSE 11.2 har også støtte for det nye filsystemet Btrfs, som er utviklet av Oracle.

Nytt er også at brukere av desktop-utgaven av openSUSE nå kan velge en egen kjerne som er optimalisert spesielt for bruk på pc-er, i stedet for å bruke en felles kjerne med serverinstallasjonene av operativsystemet.

Det loves også nye og oppdaterte drivere for maskinvare, noe som skal flere nyere enheter vil fungere med openSUSE. Spesielt gjelder dette bærbare maskiner av typen netbooks.

Administrasjons- og pakkeverktøyet YaST tilbys nå med et testversjon av et webgrensesnitt, WebYaST. Dette skal forenkle fjernadministrasjonen av datamaskinen.

WebYaST
WebYaST

Eksisterende brukere kan oppdatere uten å måtte gå omveien om optiske medier ved hjelp av vertøyet «zypper». En beskrivelse av hvordan dette gjøres, finnes her.

Det er også mulig å starte openSUSE fra en ISO-fil på en USB-basert lagringsenhet.

openSUSE kan lastes ned fra denne siden.

openSUSE 11.2 med GNOME og det nye Sonar-temaet
openSUSE 11.2 med GNOME og det nye Sonar-temaet
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.