BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppdatert virtuell maskin fra Oracle

VM 3.0 bygger på Xen, og er tilpasset Oracles maskin- og programvare.

24. aug. 2011 - 13:56

Oracle har lansert versjon 3.0 av sin virtualiseringsløsning Oracle VM («virtual machine»). Både Oracle og Sun leverte servervirtualisering basert på friproghypervisoren Xen før selskapene ble slått sammen. Oracle styrket sin virtualiseringsteknologi i mai 2009 da de kjøpte Virtual Iron, en leverandør av driftsverktøy for Xen-miljøer.

Ifølge SearchOracle.com, et uavhengig nettsted rettet mot Oracle-brukere, har det vært snakk om en Oracle VM 3.0 helt siden kjøpet av Virtual Iron, men ulike faktorer har drøyd oppdateringen. Et betaprogram ble innledet i november i fjor.

Beskrivelsen som Oracle gir av VM 3.0 viser et betydelig bidrag fra Virtual Iron: Produktet presenteres som «Oracles løsning for virtualisering og drift av servere».

Produktet kan lastes ned gratis, og Oracle tar seg ikke betalt for lisensen. Support tilbys på abonnement.

Oracle framhever at VM 3.0 er spesielt tilrettelagt med tanke på selskapets egen maskin- og programvare.

Bruk av VM 3.0 skal gi bedre ytelse, raskere utlegging av applikasjoner og mer effektiv drift av Oracle-programvare, heter det. Produktet støtter egne maler («templates») for virtuelle maskiner, det åpne formatet OVF (Open Virtualization Format) for utlegging av virtuelle servere med ferdig installerte applikasjoner, samt egen teknologi for å legge ut ferdig konfigurerte pakker av virtuelle maskiner, applikasjoner i flere lag og driftsregler.

Støtten til OVF er ny, for Oracles vedkommende. Av andre nyheter i produktet framheves et rammeverk for drift av lagring. Oracle selv, samt Fujitsu, Hitachi og NetApp, er i ferd med å utvikle «plug-in» som utnytter dette rammeverket for å knytte lagringsenheter til virtuelle Oracle-servere.

Disse plug-in innebærer at servere og lagring kan driftes under ett, også for avanserte egenskaper som deduplisering. VM 3.0 tilbyr ellers sentral konfigurering og drift av virtuelle servere og tilknyttet nettverk, med muligheter for å opprette blant annet virtuelle lokalnett. Det legges ellers vekt på økt brukervennlighet og regelbasert automatisert drift.

Lanseringen utfordrer markedsledende VMware med typiske Oracle-påstander: VM 3.0 skal være fire ganger så skalerbar som VMware vSphere5, og langt rimeligere å drifte.

Skalerbarhetspåstanden belegges med at VM 3.0 støtter opptil 128 virtuelle CPU per virtuell maskin, samt støtte for opptil 160 fysiske CPU og 2 terabyte minne – forutsatt Sun Fire X4800 M2-servere.

Påstanden om rimeligere drift har denne formen: «Sammenliknet med VMware vSphere5 med gjeste virtuelle maskiner under Red Hat Enterprise Linux, koster det fire ganger mindre å kjøre Oracle VM 3.0 med gjeste virtuelle maskiner under Oracle Linux.»

Oracle har lagt ut en egen side der VM 3.0 sammenliknes med VMware: Discover Why Oracle Delivers More Value Than VMware.

VMware har hittil ikke kommentert disse påstandene.

Ifølge SearchOracle.com tyr bedrifter til Oracle VM mer av lisenshensyn enn på grunn av teknologi. Artikkelen siterer eksperter som sier at Oracle søker å låse kundene til sin stack, og har lagt opp lisensregler slik at det lønner seg å bruke Oracle VM for å virtualisere miljøer med sterkt innslag av Oracle-programvare, både databaser, mellomvare og bedriftsapplikasjoner.

De samme ekspertene sier de ikke tror VM 3.0 betyr noen innhenting av VMwares teknologiske forsprang fra Oracles side.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.