Oppfinnerne av TCP/IP belønnes

Mennene bak en av Internettets grunnmur, TCP/IP-protokollen, får nå IT-bransjens nobelpris.

Mennene bak en av Internettets grunnmur, TCP/IP-protokollen, får nå IT-bransjens nobelpris.

Turing-prisen regnes som informatikkens Nobel-pris. Den deles ut av Association for Computing Machinery med aner tilbake til 1947.

Ifølge New York Times vil denne foreningen i dag kunngjøre tildelingen av prisen til Robert Kahn og Vinton Cerf, forskerne som krediteres for å ha oppfunnet TCP/IP mens de arbeidet sammen i DARPA.

Oppfinnelsen skal ha sett dagens lys på sensommeren 1973 da de to oppholdt seg i to døgn i et konferanselokale i Palo Alto i delstaten California, i ivrig diskusjon om hvordan man kunne få isolerte datanettverk til å utveksle informasjon.

Resultatet ble den vitenskapelige artikkelen A Protocol for Packet Network Interconnection, som definerte det som siden er kjent som Transmission Control Protocol and Internet Protocol. TCP kontrollerer at alt som sendes, blir mottatt, mens IP sørger for at alle pakkene får den korrekte adressen.

Det er første gang Turing-prisen går til en Internett-pioner. I 2001 gikk prisen til de norske informatikkprofessorene Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard for deres oppfinnelse av objektorientering. I fjor gikk prisen til Alan Kay, mannen bak blant annet programmeringsspråket Smalltalk og den første grafiske PC-en (Alto, i 1973). Opphavet til det grafiske brukergrensesnittet, Douglas Engelbart, fikk Turing-prisen i 1997.

Til toppen