RESULTATERFINANS

Oppfordrer til kupp mot RIM-lederne

Kanadisk bank er lei deprimerende kvartalstall og utsatte lanseringer.

Kampen om RIM kan ble langt tøffere enn en vennlig snøballkrig.
Kampen om RIM kan ble langt tøffere enn en vennlig snøballkrig. Bilde: RIM
16. des. 2011 - 10:53

Blackberry-leverandør Research In Motion (RIM) leverte i går tall for regnskapsårets tredje kvartal, som ble avsluttet 26. november.

RIM varslet for to uker siden at det ikke ville være særlig å glede seg over. Varslet viser seg å treffe blink.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden falt omsetningen med 6 prosent til 5,17 milliarder dollar. Driftsresultatet raste med 74 prosent til 328 millioner dollar. Nettoresultatet etter skatt er 265 millioner dollar, ned 71 prosent.

Kvartalsregnskapet er belastet med to store engangsposter: 54 millioner dollar for høstens oppsiktsvekkende nedetid (se Blackberry halter på fjerde døgnet) og 485 millioner i avskrivninger av en mengde usolgte eksemplarer av nettbrettet Playbook.

Det viktigste strategiske grepet RIM har tatt de siste to årene var kjøpet av sanntidsoperativsystemet QNX høsten 2010, med tanke på å tilby én avansert plattform for både nettbrett og smartmobiler. Da de kunngjorde kvartalstallene, måtte de sidestilte toppsjefene Mike Lazaridis og Jim Balsillie innrømme at realiseringen av denne visjonen er utsatt enda en gang, til nærmere utgangen av 2012.

Den nye plattformen skulle varemerkes som «BBX», men RIM tapte i retten, og måtte velge «Blackberry 10» i stedet.

– De siste kvartalene har vært blant de vanskeligste for selskapet i nyere tid. Vi erkjenner at aksjonærene kan føle at vi kommer til kort, sa Balsillie i en telefonkonferanse med investorene.

Da tallene ble kjent – med utsatte lanseringer og nedjusterte salgsprognoser for Blackberry – falt aksjekursen ytterligere. Markedsverdien til RIM er 26 prosent av den den var ved årsskiftet.

RIM har til og med opplevd en skandale: To av selskapets ansatte gikk amok i fylla på et fly fra Toronto til Beijing i slutten av november, og måtte tjores ytterligere etter å ha tygget gjennom påsatte strips. Flyet måtte mellomlande i Vancouver der de ble kastet ut og arrestert. RIM sa dem opp på dagen.

Det kryr av ideer for å rette opp RIM.

Mange investorer og analytikere foreslår å bytte ut toppledelsen. Det er vanskelig: Mellom seg kontrollerer Lazaridis og Balsillie 10 prosent av aksjene i RIM.

Andre foreslår å «prøve en Nokia», det vil si selge seg til Microsoft.

Den kanadiske forretningsbanken Jaguar Financial publiserte i går et forslag (pdf, 3 sider) som oppfordrer to navngitte styremedlemmer til å stille seg i spissen for et kupp mot Lazaridis og Balsillie, omorganisere selskapet, selge enten alt eller deler, og i det minste kvitte seg helt med smartmobiler og nettbrett, og leve videre på patenter og tjenester.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.