Oppgitt forsker drømmer om PC

Anders Kielland er avhengig av PC for å få forsket det han må forske. Men penger til PC har de ikke på UiO. "Therese, hva skal jeg gjøre?", sendte han digi.no i en mail. Therese visste ikke, så hun sendte spørsmålet videre til Jon Lilletun.

Anders Kielland er avhengig av PC for å få forsket det han må forske. Men penger til PC har de ikke på UiO. "Therese, hva skal jeg gjøre?", sendte han digi.no i en mail. Therese visste ikke, så hun sendte spørsmålet videre til Jon Lilletun.

- Jeg trenger en ny maskin for å kunne gjøre jobben min, men universitetet har ikke penger til å kjøpe nødvendig IT-utstyr, sukker en oppgitt doktorgradsstudent. Og utdanningsminister Jon Lilletun innrømmer at situasjonen er beklagelig. 

Anders Kielland, dr. gradsstudent, oppgitt over tilgang på datakraft
Anders Kielland, dr. gradsstudent, oppgitt over tilgang på datakraft.

 

"Kjære Therese,
Som ansatt (Doktorgradsstudent) ved Norges største og fattigste forskningsinstitusjon, Universitetet i Oslo, sliter jeg med mangel på ressurser til oppdatering av IT-utstyr.

Maskinen min begynner å nærme seg ti år, og har problemer med å ta imot informasjon som blir sendt via Internett. Dette kan til tider være noe uheldig i min arbeidssituasjon der informasjon om hva som skjer på den internasjonale forskningsfronten er nødvendig å ha med seg.

Derfor spør jeg deg, Therese, hvordan skaffer jeg meg en relativt moderne datamaskin for et par tusenlapper?

Ser med stor iver frem til svar."

Anders Kielland (29) er doktorgradsstudent ved fysiologisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO). Han er helt avhengig av en ny datamaskin for å få gjort jobben sin.
- Det er for eksempel helt umulig å søke etter informasjon på Internett. Selv om min nåværende maskin er koblet direkte til en server, tar det flere minutter å laste ned én side, forteller han.

UiO sliter med dårlig økonomi, og har foreløpig ikke budsjett til å skaffe nytt IT-utstyr til de ansatte ved visse forskningsgrupper. I mellomtiden forsøker Kielland å finne ut hvor han kan få kjøpt en ny maskin for en billig penge.

- Den trenger ikke være ny, men jeg er avhengig av en raskere maskin med større minne, sier Kielland og legger til at han drømmer om en Intel Celron 400 prosessor på et Abit BH6-kort og en 15 gigabyte harddisk og en 17 tommers skjerm. Gjerne med CD-rom og 64 megabyte RAM.

Anders Kielland, doktorgradsstudent ved UiO.
Anders Kielland.

- Det er ikke for mye forlangt. Kanskje jeg skal slå ned på skjermen og harddisken for å virke litt ynkelig, legger han til. - 15 tommer skjerm og 4 gigabyte harddisk. Det vil fungere fint til mitt formål.

Kielland legger til at PC-mangel ikke er det største problemet for forskere ved universitetet generelt. - Slik situasjonen er nå må hver av forskergruppene ved universitetet sørge for sin egen økonomi. Vår forskergruppe er nødt til å prioritere teknisk laboratorieutstyr, og dette har gått hardt utover min tilgang til en normalt moderne PC.

- Å bruke andre datamaskiner som finnes på universitetsområdet er ugunstig fordi jeg da må flytte med meg en haug artikler og papirer. Det er ineffektivt å ikke kunne ha sin egen PC på kontorpulten, sukker han.

- Hadde jeg hatt penger kunne jeg skaffet meg komponentene til å bygge en fet maskin for under 5000 kroner. På universitetet lærer man seg i hvert fall å tenke alternativt, avslutter han.

Utdanningsminister Jon Lilletun la i dag sammen med næringsminister Lars Sponheim frem en plan for økt satsing på IKT i skolen.

Et av løftene var at halvparten av landets skoler skal få tilbud om å kjøpe brukte, moderne PC-er for mellom 1000 og 1500 kroner i løpet av neste år. (se egen sak).

- Noen forskergrupper ved UiO mangler nødvendig IT-utstyr. Kan denne brukt-PC-ordningen også benyttes for universiteter og høgskoler?

- Dette tiltaket er foreløpig rettet mot grunn- og videregående skoler, men det er ikke noe i veien for å drøfte dette videre med universiteter og høgskoler. Vi har ikke tenkt på den biten, men det er absolutt en god idé, sier Lilletun.

Og næringsminister Lars Sponheim er enig. - Dette er et område som kan og bør utvikle seg videre, sier han.

Lilletun beklager at situasjonen er elendig ved noen av universitetets forskergrupper, og sier han vil vurdere å utvide denne ordningen til også å gjelde universiteter og høgskoler.

Til toppen