BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppgraderer både Open Office og MySQL

For første gang helt nye versjoner fra Oracle.

Etter at Oracle kjøpte Sun i januar i år, har det ikke blitt gitt ut noen større oppdateringer til verken MySQL eller OpenOffice.org – i alle fall dersom man ser bort fra OpenOffice.org 3.2, men det kan ikke ha vært mye Oracle påvirket den utgivelsen, da den allerede var tilgjengelig i en lanseringskandidat da oppkjøpet av Sun ble erklært fullført.

Det betyr ikke at det har vært stille rundt de to åpen kildekodeproduktene siden den tid. Begge de to utviklermiljøene har blitt splittet, blant annet på grunn av uenighet med Oracle om styringen av prosjektene.

Mange av bidragsyterne til OpenOffice.org har gått over til LibreOffice-prosjektet til The Document Foundation, mens det finnes flere ulike avleggere av MySQL, inkludert MariaDB som utvikles av Monty Widenius, som regnes som hovedarkitekten bak MySQL. Begge de to systemene er oppkalt etter hans døtre.

I går kunngjorde Oracle nye versjoner av både MySQL og Open Office. Det sistnevnte var tidligere kjent som StarOffice, den kommersielle versjonen av OpenOffice.org.

MySQL 5.5 er den første større oppdateringen av databasesystemet siden versjon 5.1 kom i november 2008. Oracle opplyser at forbedringene som er gjort i særlig grad vil være til fordel for dem som benytter MySQL i forbindelse med webapplikasjoner.

De aller fleste forbedringene er knyttet til ytelse og skalerbarhet. MySQL 5.5 skal bedre enn tidligere kunne utnytte maskinvare med flere kjerner og prosessorer. På Windows skal lese- og skriveoperasjoner kunne utføres opptil 1500 prosent raskere enn tidligere, mens tilsvarende operasjonen skal være inntil 360 prosent raskere når databasesystemet kjøres på Linux.

Tilgjengeligheten og failover-hastigheten til MySQL er forbedret gjennom blant annet støtte for semisynkron replikering.

Det loves også forbedret partisjoner av indekser og tabeller, støtte for SIGNAL/RESIGNAL-uttrykk som er SQL-kompatible. Dessuten er InnoDB gjort til standard lagringsmotor istedenfor MyISAM.

Den nyeste community-versjonen er 5.5.8, som kan lastes ned her.

Open Office 3.3 bygger etter alt å dømme på OpenOffice.org 3.3, selv om den sistnevnte ennå ikke er helt ferdig ennå. Men i tillegg er den kommersielle programvaren også blant annet utstyrt med bindepunkter til flere andre Oracle-produkter, inkludert Oracle Business Intelligence og Oracel E-Business Suite, samt til Microsoft SharePoint Server. Sammenlignet med forrige versjon av Open Office loves det forbedret stabilitet, kompatibilitet og ytelse.

I tillegg til Open Office 3.3, lanserte Oracle i går også et nettskybasert utgave av Open Offie. Denne kalles for Cloud Office og demonstreres i videoen nedenfor.

Cloud Office 1.0 er tilgjengelig via brukerens nettleser eller mobiltelefon. Den støtter blant annet samarbeidsfunksjonalitet og framstår som en konkurrent til blant annet Google Docs og Microsofts Office 365.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.