Oppgradert Linux-kjerne dobbelt så rask som forgjengeren

Ytelsestester gjennomført av IBM med en Zeus Webserver på en fire prosessors Intel-basert tjener, tyder på at Linux-kjernen 2.4 er dobbelt så rask som 2.2.

(Se rettelse nederst i artikkelen)

I forbindelse med åpningen av LinuxWorld i New York, offentliggjør Zeus Technology Ltd resultater av tester som er gjennomført på IBMs Linux Technology Center i Austin i den amerikanske delstaten Texas. Zeus er en britisk leverandør av webservere og tilhørende verktøy. Webserveren regnes som verdens raskeste, og brukes blant annet av søketjenesten på eBay, der den har gått trofast døgnet rundt i to år og vist ti milliarder sider.

Zeus Webserver har en arkitektur som er spesielt utviklet for å dra nytte av symmetrisk flerprosessering. Denne egenskapen ble bygget inn i Linux-kjernen i versjon 2.4 som ble frigitt rett over nyttår.

I IBMs senter for Linux-teknologi ble versjon 3.3.7 av Zeus Webserver kjørt på en Netfinity 7000 server med fire Pentium II-prosessorer i 450 MHz, fire 10/100 Ethernet-kort og 4 GB minne. Serveren ble tilkoplet et nettverk på 20 klienter, og utsatt for standardtesten SPECweb99. Testen måtte avsluttes før serveren nådde sin maksimale belastning, da nettverket ikke tålte mer. Da var ytelsen 85 prosent over det maksimale man hadde oppnådd under de samme kontrollerte omgivelsene med samme maskineri og webserver, men med versjon 2.2 av Linux-kjernen. Testerne konkludere med at serveren hadde tilstrekkelig å gå på til slik at man kan forvente en ytelsesdobling under praktisk produksjon.

Rettelse:

Andre avsnitt ovenfor er av en leser blitt kritisert for å være upresis. "Hele poenget er at SMP [symmetrisk flerprosessering] er forbedret ytterligere med 2.4 kjernen, som skalerer enda bedre oppover enn tidligere. Problemet har vært at man har fått for liten utnyttelse av hver enkelt prosessor dersom man har hatt 4 og oppover, men med 2.4 er dette forbedret."

Til toppen