BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppgradert videoredigering fra Adobe

Adobe lanserte i dag en rekke oppgraderte produkter for videoproduksjon, samt en helt ny programvaresuite.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. jan. 2006 - 07:36

Adobe har sluppet nye versjoner av videoredigeringsprodukter Premiere Pro, DVD-redigeringsverktøyet Encore DVD, animasjons- og effektverktøyet After Effects, samt av lydproduksjonsverktøyet Audition. Dessuten har selskapet lansert en programvaresuite som i Premium-utgaven kombinerer alle disse verktøyene med andre, kjente produkter fra Adobe.

De viktigste nyhetene i Adobe Premiere Pro 2.0 inkluderer støtte for opptak med flere kameraer, slik at opptakene fra de ulike kameraene kan vises samtidig. Man skal da i samtidig kunne velge mellom opptakene mens man redigerer.

Ved hjelp av e-post- og PDF-teknologier skal Adobe Clip Notes framskylde visnings- og godkjennelsesprogsessen slik at tidskodespesifikke klientkommentarer blir nøyaktig avbildet på prosjekttidslinjen.

Uten å måtte forlate programvaren skal brukeren nå kunne lage menybaserte eller automatisk startende DVD med full oppløsning fra en sekvens på tidslinjen, med markører gjenkjent som kapittelpunkter på DVD-en.

Tidslinjer og fargekorrigering. Klikk på bildet for større versjon

Premiere Pro 2.0 har nå full støtte for høyoppløst video, som skal kunne fanges eller redigeres uten noen form for konvertering eller kvalitetstap. Programvaren har innebygd HD-SDI-støtte for AJA Xena HS-kortet, som støtte sanntids omkoding av både HD- og SD-opptak.

PSD-filer med både 10 og 16 bits fargeoppløsning støttes, slik at integriteten til filene opprettholdes gjennom hele prosjektet. Internt har programmet støtte for 32-bit fargeprosessering.

Nytt er også GPU-akselerert gjengivelse, som utnytter kraften som ligger i datamaskinens grafikkort til å øke hastigheten ved forhåndsvisning og gjengivelse av effekter for bevegelser, ugjennomsiktighet, farge og bildefordreining. Hvis grafikkprosessoren støtter det, tilbys brukeren fem nye transisjoner, Center-Pell, Page Curl, Page Roll, Sphere og Card Flip.

Inkludert er også filbehandlingsverktøyet Adobe Bridge.

Adobe Premiere Pro 2.0 har en veiledende utsalgspris i USA på 849 dollar.

Også DVD-redigeringsverktøyet Encore DVD er nå lansert i versjon 2.0 . Blant nyhetene i dette programmet er muligheten for å lage "lysbildefremvisninger". Dette opprettes ved å trekke bilder til Slideshow-panelet fra prosjektpanelet i programmet.

En annen nyhet er flytdiagrammer, som gir en grafisk avbildning av DVD-menyer, tidslinjer, spillelister og lenkene mellom disse.

Brukergrensesnitet i Encore presenterer nå arbeidsflaten i form av paneler som kan dokksettes og grupperes. De dokksatte panelene sitter fast i hverandre og skal gi bedre utnyttelse av plassen. De relative størrelsen på alle de dokksatte panelene kan endres samtidig.

Gruppering gjør det derimot mulig å samle sammen paneler i sett med faner, hvor brukeren klikker på fanen for å velge panel.

Den nye utgaven skal gjøre det enklere å opprette flere kapittelmenyer. Med å benytte maler med enkle "Neste" og "Forrige"-tagger og plassholdere for kapittelbildene, skal det bare være nødvendig å dra det første kapittelmarkørbildet til den første kapittelknappen og så velge Chapter Index. Encore vil da automatisk plassere bildene til alle de gjenstående kapitlene på tidlinjen, samt legge til de nødvendige menysidene.

Dette er riktignok funksjonalitet som lenge har eksistert i produkter som Mediachances DVD-lab.

Chapter Playlists åpner for en tredje avspillingsmetode, i tillegg til å avspille kun enkeltkapitler eller hele innholdet, uten å måtte lagre innholdet flere ganger på platen. Ved hjelp av spillelistene kan DVD-forfatteren velge å la et utvalg av kapitlene avspilles etter hverandre, for eksempel i en alternativ rekkefølge.

Inkludert er også en stor samling med royaltyfrie bilder og animasjoner, samt en rekke forhåndsdesignede menymaler som kan brukes for å opprette DVD-menyer. Brukeren kan også lagre egne menyer som maler for framtidig gjenbruk.

Dokking og gruppering av paneler. Klikk på bildet for større versjon

Tidligere har tidslinjen i Encore kun støttet et enkelt videoklipp eller en samling stillbilder. Nå er det mulig å arrangere flere videoklipp på den samme tidslinjen, noe som blant gjør det mulig å få en serie små videofilmer til å bli spilt av en etter en. Tidligere har dette måtte bli forberedt i et videoredigeringsverktøy.

Encore har nå fått støtte for XMP metadata. Dette er data som er bygd inn i filene og følger med disse på tvers av arbeidsflyt, nettverk og plattformer. I metadataene kan det legges inn informasjon om opphavsrett, kreditering, tittel, beskrivelse, kontaktinformasjon, spesielle instruksjoner eller nøkkelord for søk. XMP støttes blant annet av Adobe Bridge, som følger med Encore.

Den nye versjonen støtter nå lydformatet DTS, inkludert DTS ES-formatet med 6.1 kanaler. Fra før har programmet støttet Dolby Digital-formatet.

Adobe Encore DVD 2.0 har i USA fått en veiledende utsalgspris på 349 dollar.

Les om Adobe After Effects 7.0, Audition 2.0 og Production Studio i del 2 .

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.