Oppgraderte lyd- og videoeffekter

Adobe lanserte i dag en rekke oppgraderte produkter for videoproduksjon, samt en helt ny programvaresuite.

Adobe lanserte i dag en rekke oppgraderte produkter for videoproduksjon, samt en helt ny programvaresuite.

Adobes oppgraderte verktøy for å lage visuelle effekter, Adobe After Effects 7.0, finnes i to forskjellige utgaver til både Mac OS X og Windows XP.

Verktøyet har fått et nytt, forent brukergrensesnitt med dokkpaneler som kan brukertilpasses. Dette eliminerer overlappen vinduer og skal gjøre det enklere å arrangere vinduene.

Graph Editor er en integrert funksjon som skal tilby full visuell kontroll over redigering av keyframes og forenkle synkroniseringen av animerte egenskaper på tvers av lagene.

Forholdsinnstillinger for animasjon og atferd, samt prosjektmaler skal gjøre det raskere for brukeren å produsere animasjoner. Akselerert OpenGL-støtte skal gi raskere forhåndsvisning og avbildning av flere nøkkelfunksjoner.

After Effects 7.0 kan eksportere video og lyd til Macromedia Flash. Dessuten er filbehandlingsprogrammet Adobe Bridge inkludert.

Programmet har fått utvidet støtte for filer, inkludert HDV, Camera Raw, OpenEXR, 10-bit YUV (v210) og 32-bits TIFF og PDF-formater.

After Effects 7.0 skal etter det digi.no kjenner til være spesielt optimalisert for bruk sammen med grafikkløsninger basert på Nvidia Quadro. Utnyttelse av minnet i grafikkortet skal gi bedre avspillingsytelse og -varighet.

Dessuten skal Nvidia ha utviklet en plugin for kombinasjonen av After Effects 7.0 og Nvidia Quadro FX 4000 SDI, en integrert grafikk-til-video-løsning beregnet for profesjonelle innen områder som kringkasting, video og film. Denne skal gi sanntids forhåndvisning av innhold som blir laget, direkte på SDI kringkastingsmonitorer med standard eller høy oppløsning.

Nytt brukergrensesnitt for Graph Editor. Klikk på bildet for større versjon

After Effects Professional inkluderer i tillegg blant annet 32-bits flytende HDR-fargestøtte (high dynamic range) som skal gi brukeren muligheten til å oppnå den samme atferden for farger og lys som i den virkelige verden.

Støtte for AAF-filer (Advanced Authoring Format) er inkludert i Professional-utgaven, det samme er Timewarp, et verktøy som skal gi stor grad av kontroll over hvordan bildedata i taktjusterte opptak blir interpolert.

Standardutgave av After Effects 7.0 koster i USA 699 dollar, mens Professional-utgaven har en veiledende pris på 999 dollar.

Adobe har i dag også lansert lydproduksjonsprogrammet Adobe Audition 2.0 . Blant nyhetene finner man en ny miksemotor med lav forsinkelse med omfattende støtte for effekter og miksing i sanntid.

Nytt er også støtte for drivermodellen ASIO. Denne gjør at maskinvare kan opereres med svært lav forsinkelse, noe som skal gi forbedret ytelse og åpner for funksjonalitet som live input-monitorering.

Den nye versjonen av Audition skal dessuten gjøre det mulig å spille inn endringer i mikseparameterne samtidig som brukeren gjør dem, ved å bruke standardmodi som "write", "touch" og "latch". Parameterendringer er innspilt som "envelopes".

Audible scrubbing er en funksjon som skal gjøre det raskt for brukeren å finne fram til den lydbilden som brukeren ønsker å redigere. Dette kan gjøres på en tapelignende måte som lar brukeren spille av langsommere enn normal avspilling forover eller bakover for å lytte til et redigeringspunkt som er vanskelig å finne. I tillegg finnes det en shuttle-lignende metode som lar brukeren raskt skanne gjennom hele filen for å finne en spesifikk seksjon.

Ny er en analog-modellert multibåndkompressor. Denne skal blant annet gi brukeren muligheten til å kontrollere dynamikk og justere den generelle lydstyrken (loudness).

Mastering Rack er et nytt brukergrensesnitt i Audition som lar brukeren forhåndsvise flere effekter på samme tid, samt endre alle parameterne slik at de kan brukes sammen. Mengden av effekten som brukes i hele racket kan kontrolleres ved å bruke den globale wet/dry-nivåinnstillingen, mens forsterkningskontrollen og -målingen kan benyttes for å sette og balansere inngangs- og utgangsnivåene. Et sett med effekter og deres parametere kan lagres og brukes som utgangspunkt sammen med andre filer.

Audion 2.0 har fått bredere støtte for videoformater. Nå kan brukeren importere og eksportere videoformatene AVI, MPEG, WMV eller QuickTime for å redigere lydsporet eller å lage et helt nytt et. Når lydsporet er ferdigredigert, kan det eksporteres tilbake til videofilen uten av videostrømmen endres.

Multitrack View. Synkronisere flere lydspor med videoklippene.

Klikk på bildet for større versjon

Andre nyheter i Audition 2.0 inkluderer høyere ytelse og mer økonomisk bruk av harddiskplassen. Sesjoner lagres og tas opp direkte til den endelige arbeidsfilen, slik at overgangen til andre oppgaver kan gjøres uten ventetid. Opptakene er nå ikke-destruktive, noe som betyr at flere opptak kan gjøres før brukeren velger hvilket som skal beholdes.

Også i Audition er brukergrensesnittet nå laget for dokking og gruppering av panelene.

I USA har Audition 2.0 en veiledende utsalgspris på 349 dollar.

I tillegg til disse fire oppgraderte produktene, lanserte Adobe i dag to utgaver av den nye programvaresuiten Production Studio, som markedsføres som et komplett, fullt integrert post-production-miljø.

Standardutgaven, som har en pris på 1199 dollar i USA, inkluderer Adobe After Effects 7.0

Standard, Adobe Premiere Pro 2.0, Adobe Photoshop CS2, Adobe Dynamic Link og Adobe Bridge.

Den mer omfattende Premium-utgaven inkluderer i tillegg Illustrator CS2, Encore DVD 2.0 og Audition 2.0, samt Professional-utgave av After Effects 7.0. Denne pakken koster 1699 dollar.

Gå tilbake til del 1 .

Til toppen