JUSS OG SAMFUNN

Opphavspersoner raser, og Giske vingler

Nå reiser artister, bransje og rettspersoner seg mot Trond Giske og Stortings-flertallet.

2. juni 2005 - 09:11

Det er kulturkomiteen i Stortinget som behandler EU-diretivet og den nye MP3-loven som har vakt stor oppstand.

Kulturkomiteen går imot EU-direktivet og har besluttet at CD-er skal kunne kopieres til MP3-spillere uansett om den er kopibeskyttet.

Det er Ap, SV, Frp og Sp som står bak denne flertallsmeningen i kulturkomiteen.

Det har likevel hersket en forvirring mellom Frp og Aps Trond Giske over hvor langt grensen skal gå på kopisperrer, og hvorvidt tredjepartsaktører skal ha rett til å bryte kopisperrer når de virker konkurransehemmende.

    Les også:

I tillegg har kulturkomiteen i sin innstilling fremmet et lovforslag som tillater offentlige institusjoner som skoler og biblioteker å offentliggjøre digitale åndsverk fra Internett gratis uten å innhente samtykke fra opphavsrettseier eller å måtte betale for bruken.

Komiteen sier at verk som ligger på Internett med tillatelse fra opphavsmannen, men uten bruksforbehold skal kunne lastes ned eller vises til av brukere innenfor offentlig sektor i ikke-kommersiell hensikt uten nytt samtykke eller vederlag.

Nå kommer et massivt opprør fra opphavspersoner som komponister, artister, musikere og skuespillere mot kulturkomiteens forslag. Opphavspersoner raser mot at folk fritt skal kunne kopiere filmer og musikk fra Internett uten å spørre og betale. Dette har fått Giske til igjen å helgardere seg, som nå snur om fra innstillingen fra kulturkomiteen.

I en pressemelding i går skriver jokeren Giske at «opphavsmenn skal sikres inntekter fra sine åndsverk gjennom lov, og at ulovlig kopiering og distribusjon skal stoppes».

Kulturkomiteen møter ikke bare motstand for opphavspersoner som representeres gjennom organisasjonene Tono, Bono og Norwaco, men får ifølge Aftenposten også motstand fra professor i rettsinformatikk Jon Bing.

digi.no har også tidligere omtalt IKT-bransjens eget talerør, IKT-Norge som viser sterk skepsis til forslaget.

IKT-Norge mener at bransjer som er basert på opphav og hjernekraft vanskelig vil kunne eksistere uten vern av dette. Norge som kunnskapsnasjon hviler på at vi får fornuftige lover som også tar innover seg dette.

I tillegg reiser det seg store spørsmål til hvorvidt EU vil godta Norges tolkning av direktivet.

Det kan nå bli aktuelt å dra saken inn for ESA, som avgjør slike stridsspørsmål.

Giske har tidligere uttalt at loven vil utformes slik at den skal være mest mulig spiselig for EU og ESA, men fremdeles godkjenne MP3-spillere som relevant utstyr.

Heller ikke saksordfører i Kulturkomiteen, Ulf Erik Knudsen i FrP er redd for at loven skal komme på kant med EU.

- Vi holder oss godt innenfor direktivet. Og jeg tviler på at EU vil lage en sak av dette, sier Knudsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.