JUSS OG SAMFUNN

Opphavsrett og kugalskap

Mens WIPO-konferansen foregår i Geneve, har kugalskap satt sitt preg på debatten om opphavsrett i USA.

Morten Øverbye
8. des. 1996 - 09:40

Daglig leder Ross Rader trodde først det var en spøk, da han fikk brevet fra Gateway 2000. I brevet ble Tucows bedt om å "opphøre bruken av all ku-relatert grafikk for ikke å forvirre og bedra forbukerne".

Nå ler han ikke lenger.

Sharewareselskapet Tucows, som Rader leder, står istedet i fare for å bli dratt til retten i en langvarig strid med Gateway 2000. Bakgrunnen for striden er at Tucows på sine sider bruker kuer med svarte og hvite flekker, noe Gateway 2000 hevder å ha opphavsrett på.

- Vi tilbyr våre medlemmer programvare. Det er det vi gjør. Jeg skjønner ikke hvordan forbrukerne kan bli forvirret og bedratt av oss fordi vi bruker bilder av flekkete kuer på våre sider, sier Ross Rader oppgitt til digi:media.

I brevet som ble ført i pennen av Gateway 2000's advokat William M. Elliot, heter det videre at deres varemerke er et "stilisert design som representerer ku-flekker og at dette varemerket representerer økonimiske verdier for selskapet".

Brevet fra Gateway 2000 slutter med at dersom selskapet ikke får noe tilfredsstillende svar fra Tucows, vil det "gå til de nødvendige rettslige skritt uten ytterligere varsel".

- Vi har gjentatte ganger forsøkt å kontakte dem om denne saken, men det er umulig for oss å komme forbi sentralbordet deres, sier Rader.

Nå er han redd for at Gateway 2000 skal bruke Tucows for å statuere et eksempel overfor andre potensielle ku-brukere på nettet. Dersom saken havner i retten, står Tucows i fare for å måtte trekke tilbake 15.000 CD-ROM fra butikkene. Platene har nemlig ku-symboler på omslaget. Rader vil likevel ikke gråte over spilt melk, enda.

- Hvor denne saken vil ende vet jeg ikke. Det skal bli interessant å se, sier han.

Dersom Gateway 2000 får medhold for sitt krav i retten, kan opphavsretten til de svarte og hvite flekkene vise seg å bli en melkeku for selskapet. Bare tenk hva de kan få ut av Disney's 101 Dalmatinere...

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.