BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppkjøp: Dårlig nyhet for kundene

HP-sjef Carly Fiorina har kjøpt seg et kaos av prosessortyper og plattformer. Intel og Microsoft smiler, men det gjør ikke mange av HP og Compaqs kunder.

4. sep. 2001 - 09:22

HPs oppkjøp av Compaq er i utgangspunktet spennende, blant annet fordi det i størrelse skaper en skikkelig konkurrent til IBM. Men for mange eksisterende kunder av de to selskapene er oppkjøpet en dårlig nyhet. For begge selskapene sliter og beslutningene som nå må tas blir ekstra harde.

I utgangspunktet er oppkjøpet svært gode nyheter for Intel og Microsoft - både HP og Compaq har som uttalte strategier å emigrere fra egne prosessorer og Unix-operativsystem over på varene til Microsoft og Intel. Compaq har vært en meget viktig konsulentorganisasjon for Microsoft.

Vanligvis ville en slik emigrasjon kunne skje over lang tid, men det har ikke HP-sjef Carly Fiorina. Det er krise i bransjen og hun tjener så vidt penger selv. Hun er midt inne i en omstruktureringsprosess og sliter med at prisene på skrivere - som står for 40 prosent av HPs salg - er i fritt fall.

Likevel har hun kjøpt Compaq, et lappeverk av plattformer og operativsystemer. Ved å kjøpe opp Compaq kommuniserer hun følgende beskjed: Vi skal klare den jobben Compaq-ledelsen ikke har klart. Vi skal rydde opp i oppkjøpene av Tandem og Digital og skape synergier med Compaqs gamle PC-produksjon. I tillegg skal vi smelte inn våre egne PC og Unix-produkter, selv om vi har slitt med sistnevnte en stund.

HP hjalp Intel med å bygge Itanium og sa på midten av 90-tallet lenge at man skulle stoppe utviklingen av sine egne prosessor og bruke Intel i stedet. Men siden har det blitt stille, selv Sun stjal dotcom-toget.

Noen av de vonde beslutningene har Compaq allerede tatt. Ut ryker Alpha-prosessoren og alt skal etter hvert over på Intels Itanium-brikker. Men selskapet skal i lang tid fremover betjene kunder som bruker Tandem, Digital Unix og gamle VMS, HP Unix og diverse Windows-versjoner.

Fiorinas eneste mulige strategi er å rydde brutalt og raskt. Det gjorde ikke Compaq, og nå må hun ta den jobben. Kostnadene må ned, selskapet må få en helhetlig strategi, hvilket betyr raskere utfasing av gamle plattformer. Begge skal skape sterke Intel-servere drevet med Windows. Det er dårlige nyheter for mange gamle og store kunder som ikke hadde planlagt å skifte ut sine gamle HP, Digital og Tandem-systemer på lenge.

Beskjeden ut til kundene blir selvfølgelig den stikk motsatte - det er kundene som er den største verdien i Compaq og de vil bli overøst av beroligende beskjeder.

Selv om Fiorina skulle klare denne jobben, er et så komplekst oppkjøp alltid dårlige nyheter for kundene, hvertfall på kort sikt. Oppkjøpet tar tid og krefter og drar alltid vekk fokus fra kundene. Ansatte slutter, eller de blir oppsagt - kanskje de du arbeider med og som kjenner dine systemer. På sikt kan derimot oppkjøpet skape en sterke og bedre leverandør, men det vil ta lang tid før støvet legger seg.

På sidelinjen smiler derfor IBM, Sun og Dell - på kort sikt kan de høste mange kunder som flykter fra usikkerheten en slik sammenslåing vil medføre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.