RESULTATERFINANS

Oppkjøp ga kraftig vekst i Atea

Umoe IKT ble ikke den belastningen mange hadde ventet.

28. apr. 2011 - 13:26

Atea, nordisk og baltisk leverandør av produkter og tjenester innen IT-infrastruktur, oppnådde en omsetningsvekst på 30 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år, til 4,65 milliarder kroner, viser regnskapet som ble offentliggjort i dag.

En stor del av veksten stammer fra de 13 oppkjøpene som Area gjennomførte i 2010, til en samlet verdi på rundt 2,5 milliarder kroner. Ifølge Atea er den organiske veksten i første kvartal i underkant av 10,7 prosent.

Driftsresultatet (EBITDA) havnet på 161 millioner kroner, en økning på nesten 35 prosent. Marginen er omtrent uendret, på 3,5 prosent mot 3,4 prosent i første kvartal 2010. Resultatet før skatt oppgis å være 101 millioner kroner, opp 46 prosent, mens resultatet etter skatt er 88,4 millioner kroner, opp 20 prosent.

I Norge bidro oppkjøpet av Umoe IKT til å øke omsetningen med 54 prosent til 1,28 milliarder kroner. Her økte driftsresultatet med 22 prosent, til 46 millioner kroner. I kvartalsrapporten heter det: «Kjøpet av Umoe IKT i desember 2010 har vist seg å være et viktig bidrag til de positive resultatene. Ettersom virksomheten i Umoe IKT vil bli integrert i Atea AS i løpet av året, ventes synergiene å vise seg gjennom sterkere marginer i tiden fremover.»

Virksomheten i Sverige sto for driftsinntekter på 1,57 milliarder (norske) kroner, en økning på 60 prosent. Den organiske veksten var 16,6 prosent. Driftsresultatet økte også med 60 prosent, til 50 millioner kroner.

I 2010 var Ateas omsetning størst i Danmark. I første kvartal økte omsetningen med beskjedne 0,9 prosent til 1,25 milliarder (norske) kroner. Driftsresultatet økte med 6,4 prosent til 56 millioner kroner. Trøsten her er at marginen er vesentlig bedre enn i Norge og Sverige, og økte faktisk fra 4,2 prosent til 4,5 prosent.

Driftsinntektene til Atea fordeler seg på to hovedposter, henholdsvis produktinntekter, og konsulent- og tjenesteinntekter. Sammenliknet med første kvartal i fjor har produktinntektene økt med 30 prosent til 4,5 milliarder kroner, mens konsulent- og tjenesteinntekter har økt med over 36 prosent til 1,02 milliarder kroner. Fra summen av disse postene trekkes elimineringer på til sammen 870 millioner kroner. Disse skyldes i hovedsak internsalg fra avdelingene Atea Logistikk, Atea Service Center og Atea Spintop.

Et viktig poeng her, er at omsetningen forskyves fra produkter til tjenester, altså fra virksomhet med lave marginer til virksomhet med høye marginer.

Selskapet er optimistisk med tanke på utviklingen i 2011. Atea venter en organisk vekst på ni prosent, og tror de vil passere 20 milliarder kroner i samlede driftsinntekter i år.

– Når det gjelder kostnadssiden, vil det fortsatt være noe integrasjonskostnader, men viktige synergier vil bli oppnådd allerede i 2011. Med et fast fokus på kostnader og EBITDA-margin opprettholder Atea sin ambisjon om å nå 1 milliard i EBITDA, heter det i kvartalsrapporten.

I første kvartal kjøpte Atea to selskaper: Malux Data i Sverige (13 ansatte, årsomsetning rundt 17 millioner kroner) og SCT i Danmark (24 ansatte, årsomsetning rundt 63 millioner kroner).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.