Oppkjøp kan bryte Telenor-monopol

TDCs mulige oppkjøp av Song Networks betyr at bredbåndslederne i Norge kan møte kraftig konkurranse.

TDCs mulige oppkjøp av Song Networks betyr at bredbåndslederne i Norge kan møte kraftig konkurranse.

Tirsdag ble det kjent at det danske teleselskapet TDC byr 4,1 milliarder svenske kroner for svenske Song Networks. Budet er nesten 50 prosent over Songs børskurs, og det er derfor ikke usannsynlig at aksjonærene aksepterer budet. TDC-sjef Henning Dyremose ønsker fortgang i prosessen, dersom aksjonærene sier ja.

- Vi ønsker å integrere Song Networks med TDC så snart som mulig, sa TDC-sjef Henning Dyremose i går.

TDC-sjefen tror han kan oppnå en kostnadsbesparelse på rundt 200 millioner danske kroner ved en sammenslåing. Selskapet oppnår bedre dekning- både på mobil og bredbånd- og i tillegg vil selskapet få en bedre salgsorganisasjon, mener han. Ikke minst betyr det at TDC får en viktig bro inn i det nordiske bredbåndsmarkedet.

Dersom TDC lykkes med sitt oppkjøp av Song Networks, så betyr det at de norske bredbåndslederne Telenor, Catch og NextGenTel kan møte kraftig konkurranse.

Nylig meldte Song at selskapet vil bygge ut et stort fibernett i Norge (se artikkelen Song Networks bygger supernett i Norge). Med TDC med på laget blir det trolig lettere å gjennomføre de investeringene som er planlagt.

    Les også:

Song har også tidligere meldt sin interesse for å kjøpe norske BaneTele, som disponerer det største bredbåndsnettet i Norge etter Telenor. Med TDC som ny eier, vil Song få økt finansiell styrke i ryggen for et mulig BaneTele-kjøp. Det kan i så fall bety kraftig konkurranse på det norske bredbåndsmarkedet.

Det er i dag nær 150 bredbåndsaktører i Norge, men noe av problemet er at de fleste opererer i lokale markeder. Det er Telenor, NextGenTel og Catch/Bluecom, samt UPC som har mesteparten av kundene i Norge. Telenor og NextGenTel sitter alene med rundt 75 prosent av kundene.

I tillegg sitter Telenor med mye makt på det nasjonale planet, fordi selskaper som opererer i hele Norge, ofte er avhengig av å leie linjer av Telenor i utkantene. Dersom TDC/Song klarer å kjøpe BaneTele, kan det bety slutten på Telenors monopol på fastnettet.

Til toppen