AVTALER & KONTRAKTER

Oppkjøpet av Tele2 trekker ut

Konkurransetilsynet har fått nye opplysninger.

Konkurransetilsynet varslet i dag at fristen for å avgjøre om TeliaSonera får lov til å kjøpe Tele2 er utsatt til 1. desember.
Konkurransetilsynet varslet i dag at fristen for å avgjøre om TeliaSonera får lov til å kjøpe Tele2 er utsatt til 1. desember. Bilde: PantherMedia / wasan srisawat
11. nov. 2014 - 11:00

Det er fortsatt uklart om Netcoms morselskap TeliaSonera får sluke Tele2 Norge, mer enn fire måneder etter at partene ble enige om milliardfusjonen.

I går fikk Konkurransetilsynet nye opplysninger som de etter lov er pålagt å ta hensyn til.

TeliaSonera kom mandag med nye forslag til såkalte «avhjelpende tiltak». Tilsynet har derfor utsatt fristen for å komme med en avgjørelse til 1. desember.

Avhjelpende tiltak er en mulighet selskaper i en fusjonssak har til å komme med forslag til ting de kan gjøre for å imøtekomme konkurransemyndighetenes bekymringer.

– Jeg kan ikke si noe om innholdet i forslagene. De består i stor grad av forretningshemmeligheter, sier tilsynets avdelingsdirektør Gjermund Nese til digi.no.

Heller ikke TeliaSonera røper hva de nye forslagene går på.

LIMBO: Arild Hustad i Tele2 og August Baumann i Netcom må fortsatt vente i spenning. Bildet er fra 7. juli da de varslet fusjonen. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
LIMBO: Arild Hustad i Tele2 og August Baumann i Netcom må fortsatt vente i spenning. Bildet er fra 7. juli da de varslet fusjonen. Bilde: Thomas Marynowski

– Jeg kan ikke gå i detalj på det. Nå er vi opptatt av å ha en god og konstruktiv dialog med tilsynet. Dette er et stort oppkjøp. Vi har forståelse for at tilsynet trenger mer tid på saksbehandlingen, sier kommunikasjonsdirektør Severin Roald.

Det er på det rene at Konkurransetilsynet er bekymret for virkningen når to av landets tre største mobiloperatører vil slå seg sammen.

Det er andre gang avgjørelsen er blitt utsatt.

– Saken er under utredning. Det er ikke sånn at Konkurransetilsynet har konkludert på noen måte. Her er vi nødt til å gjøre en veldig grundig vurdering, sier Nese.

Det var i begynnelsen av juli at TeliaSonera varslet kjøp av Tele2 i Norge for 4,6 milliarder kroner.

Blir fusjonen velsignet av myndighetene vil Telenor og TeliaSonera samlet kontrollere 90 prosent av det norske mobilmarkedet.

Tre mobilnett

Samtidig er det sånn at Ice, som i dag er en ren leverandør av mobilt bredbånd over 450 MHz-båndet har avtalt å kjøpe deler av Tele2 mobilnett.

Den avtalen er opplagt en av de såkalte avhjelpende tiltakene fra TeliaSonera som er ment å gjøre fusjonen mulig å svelge for myndighetene.

Ice var den store vinneren under auksjonen på radiofrekvenser i fjor, og har varslet at de vil lansere et rent 4G-nett i løpet av neste år. Det betyr at Norge vil få tre mobilnett også i fremtiden.

Innen 1. desember må enten Konkurransetilsynet godkjenne oppkjøpet av Tele2, eller sende varsel om at de vurderer å stanse fusjonen.

– Hvis Konkurransetilsynet fremdeles er bekymret for at konkurransen vil bli redusert, så vil selskapene da ha nye 15 virkedager til å komme med tilsvar til varselet. Etter det har tilsynet femten arbeidsdager til å treffe en endelig avgjørelse, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

I teorien betyr det at saken kan bli avgjort først på nyåret, men det kan også komme en avgjørelse før.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.