AVTALER & KONTRAKTER

Oppkjøpsfond sluker Ventelo

En av landets største telekom-selskaper blir kjøpt opp.

Telekom- og bredbåndsaktøren Ventelo blir solgt til oppkjøpsfondet EQT VI, noe som verdsetter egenkapitalen i selskapet til 1,8 milliarder kroner.
Telekom- og bredbåndsaktøren Ventelo blir solgt til oppkjøpsfondet EQT VI, noe som verdsetter egenkapitalen i selskapet til 1,8 milliarder kroner. Bilde: Fotofikling: Marius Jørgenrud
21. des. 2011 - 10:52

Det svenske private equity-fondet EQT kjøper Ventelo Holding fra BKK, Troms Kraft, Agder Energi, Nord-Trøndelag EV, Eidsiva bredbånd og Altibox. Det fremgår av en pressemelding onsdag.

Til sammen fikk de gamle eierne 3,6 milliarder kroner for selskapet, men dette inkluderer også gjelden til selskapet. Egenkapitalen til Ventelo ble verdsatt til 1,8 milliarder kroner.

Ventelo kontrollerer ett av landets to eneste nasjonale fibernettverk, samt nettverk i de største byene. Selskapet er Telenors eneste konkurrent på nasjonalt transportnett.

Det er fondet EQT VI, som administreres av EQT Partners, som kjøper selskapet. En av de kjente investorene bak EQT er den svenske Wallenberg-familien og fondet styres fra Sverige. Men etter det digi.no erfarer vil investeringen styres fra EQT Partners sitt kontor i Norge.

Det har lenge vært kjent i bransjen at Ventelo har vært til salgs, og flere oppkjøpsfond skal ha vært i dialog med selskapet om et oppkjøp. Tidligere i vinter meldte Dagens Næringsliv at EQT var i avsluttende forhandlinger om kjøp.

– Marked i vekst

– Gjennom kjøpet av Ventelo tar EQT VI ytterligere grep med å styrke tilbudet av høyhastighets fibernettverk i Norge. EQT VI skal bygge en sterk utfordrer i det norske data- og telekommarkedet, da mange selskaper og organisasjoner blir tilbudt lavere datahastighet enn hva folk flest har hjemme. Datatrafikken i Norge vil fortsette å vokse og EQT VI vil investere i å utvikle Ventelos allerede sterke markedstilbud, sier Anders Misund, Partner og leder av EQT Partners i Norge.

Gunnar Asp, som vil tre inn som styreleder i Ventelo, sier i pressemeldingen at selskapet, med sin sterke nummer to-posisjon, er godt posisjonert til å ytterligere styrke stillingen i det norske markedet.

– På kort sikt vil EQT bistå ledelsen i å tilby landets fremste data- og telekomløsninger til selskapets kunder, i tillegg til å innlede prosessen med å skape et sterkere grunnlag for fremtidig vekst og utvikling, sier Asp.

- God løsning

EQT eier fra før InFiber, tidligere Hafslund Fibernett som ble kjøpt i desember i fjor. InFiber eier og driver det største operatørnøytrale optiske fibernettet i Norge, som dekker Oslo-området.

– Salget av Ventelo til EQT VI er en god løsning for Ventelo. Fiberselskapet BaneTele, som ble kjøpt av staten og deretter innfusjonert i Ventelo, var viktig for å sikre utviklingen av de regionale virksomhetene gjennom en konkurransedyktig, nasjonal infrastruktur. Siden den gang har dagens aksjonærer utviklet forskjellige løsninger regionalt, og dermed var det ikke like naturlig at de seks aksjonærene skulle gå videre i en felles satsning for Ventelos videre utvikling i det norske markedet, sier nåværende styreleder Ola M. Rinnan i en kommentar til oppkjøpet.

Selskapet som nå blir kjøpt opp forventer driftsinntekter på 2,6 milliarder kroner, og et driftsresultat før avskrivninger på rundt 400 millioner kroner.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.