BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppkjøpskandidaten som ble konkurskandidat

Enitel er på kanten av stupet. En ny emisjon for å redde selskapet synes uunngåelig, noe som står i sterk kontrast til situasjonen vinteren 2000 da selskapet var en brennhet oppkjøpskandidat.

Oddmund Grøtte
15. mai 2001 - 15:56
Bonanzaen som rådde vinteren 1999/2000 innen både IT- og telekomsektoren, står i sterk kontrast til dagens resultatpresentasjon i Enitel ASA.

Enitel var en soleklar oppkjøpskandidat. Nå er selskapet i krise. Selv etter siste emisjon på 700 millioner kroner, er den finansielle situasjonen prekær.

Regnestykket er egentlig ganske enkelt: Selskapets balanse er fylt opp til randen av immatrielle eiendeler, først og fremst goodwill, etter oppkjøpet av Telia Norge. Goodwillen er på 1,938 milliarder kroner og egenkapitalen er på 1,439 milliarder (eksklusiv siste emisjon) ved utgangen av første kvartal. Samtidig renner pengene ut av selskapet.

Hittil er det få indikasjoner på at Enitel er i stand til å forrente denne goodwillen. Følgelig må revisor før eller senere vurdere verdien på goodwillen. Allerede før jul skrev digitoday om de tikkende goodwillpostene i balansen til flere av IT-selskapene:
Problemet er at eventuelle nedskrivninger av goodwill vil belaste egenkapitalen, noe som kan presse frem en ny emisjon for å sikre positiv egenkapital og tilfredsstille bankenes lånebetingelser.


Analytiker Morten Sundstø i Fearnley Fonds sier til TDN Finans at Enitel kan få finansielle problemer:

- Selskapet er nå veldig, veldig ille ute. De har en trekkfasilitet på 1,65 milliarder kroner på lånet, og de har trukket nesten 1,5 milliarder til nå. Banken har et egenkapitalkrav, og hvis revisor begynner å stille spørsmål til goodwillposten har de store problemer. Blir goodwillposten nedskrevet i løpet av året, er de solgt i forhold til trekkfasiliteten, og følgelig må det komme en emisjon.

Sundstø sier videre: - Fortsetter det på denne måten kommer de til å gå konkurs, med mindre de henter penger.

Klarere kan det vel ikke sies.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.