JUSS OG SAMFUNN

- Opplåst iPhone kan skade mobilnettet

Apple kjemper fortsatt for å gjøre «jailbreaking» ulovlig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juli 2009 - 12:04

Apple forsøker å få amerikanske myndigheter til å forby «jailbreaking», det vil si metoden som låse opp selskapet iPhone-produkter slik at programvaren kan modifiseres av andre enn selskapet selv. Så langt har selskapet ikke lykkes, men i et dokument selskapet nylig har sendt til United States Copyright Office, kommer Apple med eksempler på hvor mye skade som kan gjøres med en slik telefon.

Selv om hovedargumentet til Apple hele tiden har vært beskyttelse av selskapets åndsverk, antas det at det er mulighetene for å løsne bindingene til subsidierende mobiloperatører som bekymrer Apple mest.

I dokumentet kommer Apple likevel med skarpe advarsler om at opplåste iPhone-mobiler kan brukes av hackere til å utføre tjenestenektangrep mot programvaren i basestasjoner i mobilnettet, noe som vil føre til at basestasjonen ikke vil kunne håndtere samtaler eller overføre data.

- Kort sagt, det å få kontroll over BBP-programvaren (baseband processor) vil ha mye felles med å komme på innsiden av brannmuren til en datamaskin i en bedrift, med et potensielt katastrofalt resultat. De tekniske beskyttelsesløsningene ble designet i iPhone nettopp for å hindre denne typen skadelige aktiviteter, og hvis det tillates, vil jailbreaking-dispensasjonen åpner døren for dem, skriver Apple.

Fred von Lohmann, en advokat tilknyttet Electronic Frontier Foundation (EFF), sier til Wired at disse nyeste påstandene er fullstendig absurde. Han viser til at det finnes så mange som en million uautoriserte, opplåste mobiler der ute, men at det så langt han vet, aldri har skjedd at noen har brukt disse til å ødelegge basestasjoner i mobilnettet.

von Lohmann legger til at dersom Apples argument hadde vært korrekt, ville også de åpen kildekode-baserte mobilene fra Google og HTC i T-Mobiles nettverk være en trussel mot samfunnet.

- Denne typen teoretisk trussel er mer FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt) enn sannhet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.