RESULTATERFINANS

Oppmuntrende tall fra Software Innovation

Driften går i pluss og kontantstrømmen er kraftig forbedret.

26. feb. 2009 - 10:10

I februar i fjor lovet konsernsjef Frode Haugli gode tall for Software Innovation i 2008. Tallene for fjerde kvartal og for hele 2008 som han legger fram i dag er oppmuntrende, men innfrir ikke helt. Gitt de rådende økonomiske forholdene er det ikke overraskende at målene ikke ble nådd.

I 2008 reduserte Software Innovation sitt mannskap med 13 prosent til 471 årsverk. Samtidig ble de to hovedproduktene, 360° og Proarc, totalt fornyet og lagt om til Microsoft-standarden, 360° i første kvartal, Proarc i fjerde. Driftsresultatet før avskrivninger og skatt gikk fra minus 2,2 millioner kroner i første kvartal til pluss 2,4 millioner kroner i andre kvartal, for så å dumpe ned på minus 15,8 millioner kroner i tredje.

Dagens tall for fjerde kvartal viser en omsetning på 125,5 millioner kroner, 4 prosent mer enn i fjerde kvartal 2007. Driftsresultatet (EBITDA, altså før avskrivninger) havnet på 3,5 millioner kroner, mot minus 10,6 millioner for et år siden. Driftsresultatet etter avskrivninger havnet på 0,4 millioner kroner. Med 4 millioner i netto finansinntekter gir dette et resultat før skatt på pluss 4,4 millioner kroner. Konsernet belaster kvartalsregnskapet med en skattepost på 9,4 millioner kroner – 0,2 millioner mer enn for hele året 2008 – slik at bunnlinjen havner på minus 5 millioner kroner. For et år siden var bunnlinjen minus 16,9 millioner kroner.

Med to gode kvartaler (andre og fjerde) og to dårlige (første og tredje) sier ikke året spesielt bra ut. Fra 2007 til 2008 økte omsetningen med 5 prosent til 456,6 millioner kroner. Trass i nedbemanningen sto driftsutgiftene tilnærmet stille, på 462 millioner kroner, slik at driften før avskrivninger havnet på minus 5,4 millioner kroner, mot minus 27 millioner kroner i 2007. Bunnlinjen ble også bedre: fra minus 55,2 millioner kroner til minus 39,1 millioner.

Det Haugli kan glede seg mest over, og som tyder på at Software Innovation kan være i ferd med å komme over kneika, er at netto kontantstrøm fra driften ble 24,6 millioner kroner i fjerde kvartal, mens den var minus 16,8 millioner kroner for hele året.

Haugli peker i sine kommentarer at det har vært en solid vekst i kjernevirksomheten, og at lisens- og vedlikeholdsinntekter fortsatt er i sterk vekst. Hovedproduktene ser ut til å være godt mottatt i markedet. Nedgangen i konsulentinntektene – 8,4 prosent til 72,5 millioner, sammenliknet med fjerde kvartal 2007 – skyldes i sin helhet nedbemanningen.

I 2009 venter Software Innovation et vanskelig marked. Haugli mener at tre faktorer taler for at konsernet er godt rustet i dårlige tider: Et solid kundegrunnlag i offentlig sektor, at produktene bidrar til økt effektivitet og lavere kostnader, og at selskapet selv har redusert sine kostnader.

Og det er fortsatt et mål å oppnå lønnsomhet igjen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.