RESULTATERFINANS

Oppretter eget senter for IT-sikkerhet

Det er for dårlig IT-sikkerhet i Norge. Derfor skal det opprettes et treårig forsøksprosjekt med et Senter for Informasjonssikring.

11. okt. 2001 - 10:53

Senter for Informasjonssikring skal være i drift fra våren 2002. I statsbudsjettet som ble lagt frem idag, bevilger regjeringen 4,5 millioner til et prøveprosjekt for IT-sikring - helt i tråd med hva Kåre Willoch og Sårbarhetsutvalget kom frem til i sin innstilling for litt over ett år siden.

- Samfunnet må ruste seg mot nye utfordringer for samfunnssikkerheten som følger av den teknologiske utviklingen. Det krever sterkere politisk engasjement og en bred offentlig debatt, sa Willoch, da han overleverte utvalgets innstilling til justisministeren i juli ifjor.

IT-sikkerheten i dagens Norge er for dårlig. Under "Ofte stilte spørsmål" på budsjettsidene, står det følgende om regjeringens prioriteringer:

Den omfattende bruken av ny teknologi er ikke fulgt opp med tilsvarende vektlegging på sikringstiltak i Norge. Flere myndighetsorganer er involvert i data- og informasjonssikkerhet. Felles for disse er at de har begrensede oppgaver for sikring på egne sektorer, men det er ingen som ivaretar IT-sikkerheten i det sivile samfunn som helhet. Forslaget om etablering av et eget senter for informasjonssikring tar sikte på å bøte på dette.

Det tas sikte på å utarbeide en strategi for å styrke IT-sikkerheten generelt, og det nevnes at landet har behov for en handlingsplan for en nasjonal kryptopolitikk. Det siste skal være med å sikre veksten av e-handel og bruken av IT i det offentlige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.