Oppringte linjer hemmer nettet

Onsdag på Spring Internet World '98 i Los Angeles tegnet Hewlett-Packards toppsjef, Lewis E. Platt, et bilde av en fremtid med husholdningsapparater som fjernstyres over et nett som har nesten ubegrenset båndbredde.

Båndbredden i dag er for dårlig, mener Platt, men han tror at nettet vil nå overføringshastigheter i størrelsesorden terrybyte per sekund med hastigheter på gigabyte per sekund mot individuelle brukere. I dag er én gigabyte per sekund det raskeste man oppnår i nettsammenheng. Det blir nå forsket i WDM-teknologi som benytter lys/laser/fiber og får kapasitet til å takle opp til 500 millioner samtidige telefonsamtaler. I henhold til Platt er det bare et tidsspørsmal før dette skjer.

Likevel mener han at det største hinder mot den digitale fremtid er mangelen på permanent tilkobling til nettet. Oppringte linjer hindrer oss i å nå vårt digitale potensial.

- Internett må bli så pålitelig og sømløst at vi bare legger merke til det når det feiler, sa Platt.

Han ser for seg en fremtid med smarte vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner, og kjøleskap med nettilknytning. Gjennom faste linjer (persistant connection) - kan disse fjernstyres og optimaliseres fra leverandørene.

Platt utbroderte hvordan HP benytter siste nytt av teknologi for å styre VM i fotball i Frankrike til sommeren. Det viktigste her er sømløs teknologi som gir brukerne tilgang på resultater, statistikker, billett-tilgjengelighet, samt stadion- og byoversikter. HPs nettverk av nettservere skal takle en forventet etterspørsel på 10-20 millioner hits per dag. Systemet må takle informasjon for kamper spilt i ti forskjellige arenaer i et arrangement som vil følges av milliarder av TV-seere og 2,5 millioner tilskuere ute på arenaene.

Dette nettverket må altså fungere under bedriftskritiske omstendigheter med 100 prosent sikkerhet for online-transaksjoner, filbeskyttelse, osv.

- Det ironiske med dette gigantopplegget er at etter VM har hele prosjektet ingen verdi - ingen historie og ingen fremtid, sa Platt.

Han pekte på fremskritt som er skjedd som følge av nettet innen publishing, bank- og betalingsvirksomhet, billedbehandling og -utveksling samt elektronisk handel, men han fremhevet også noen av farene og de kulturelle problemene som følger av nettets utvikling.

- Det er noe upersonlig ved kommunikasjon via maskiner. Det er den samme upersonligheten som gjør at vi åpner og holder dører for hverandre, men ikke slipper en stakkar inn i bilkøen. Manglende øyenkontakt er problemet. Man er redd for at Internett vil ende opp som en stor avfallsdynge med informasjon i stedet for en utrolig base av kunnskap som alle kan dra nytte av. Som ved mye TV-titting, reduseres oppmerksomheten, og vi tar det for gitt at vi skal bli underholdt uavbrutt, sa Platt.

Til toppen