Opprørere bruker Google Earth i Irak-krigen

Opprørere bruker Google Earth i Irak-krigen

Britiske tropper har oppdaget at irakiske opprørere bruker Google Earth mot dem i Irak-krigen.

Etter angrep på britiske tropper i Basra, en by sør i Irak, fant den britiske hæren ut at fienden hadde brukt Google Earth til å planlegge angrepene.

Etter å ha raidet hjemmene til opprørerne fant den britiske hæren utskrifter fra Google Earth. Satellittbildene viste detaljerte oversikter over bygningene inne på de britiske basene. På baksiden av en utskrift fra Google Earth som viste Shatt al Arab Hotel, hovedkvarteret for 1000 soldater i Staffordshire-regimentet, var det skrevet ned presise lengde- og breddegrader.

– Dette er bevis for planlagte terroristangrep. Hvem andre ville hatt interesse for Google Earth-bilder av en av våre baser, sier en sikkerhetsoffiser til den britiske avisen Telegraph.co.uk.

De britiske basene blir daglig angrepet med bombekastere og raketter, og den britiske hæren tror at Google Earth gjør dem mer treffsikre.

– Vi tror at de bruker Google Earth til å identifisere de mest sårbare områdene våre, som for eksempel teltene, sier sikkerhetsoffiseren.

Google Earth kjører ikke hyppige oppdateringer av sine satellittbilder. Den britiske hæren tror at bildene de fant har blitt tatt en gang i løpet av de siste to årene. Bildene er allikevel oppdaterte nok til at de kan brukes av irakiske opprørstyrker.

En pressetalsmann fra Google sier at informasjonen kan brukes til både gode og skadelige formål.

– Vi er i dialog med militæret i Irak, sier en representant for Google til avisa.

Utover det vil ikke Google kommentere saken ytterligere.

    Les også:

Til toppen