KARRIERE

- Oppsiktsvekkende og gledelig

Studentene strømmer til NTNUs teknologistudier, og kvinnene leder an.

Stadig flere kvinner søker seg til NTNU og teknologiske fag.
Stadig flere kvinner søker seg til NTNU og teknologiske fag. Bilde: NTNU Info

Mandag kunne Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) presentere søkertall fra Samordna opptak. Dette er altså tall over de studentene som har NTNU som førstevalg når de søker seg inn på, eller skal ta videre, høyere utdannelse.

For de som er bekymret over realfagskompetansen er det gledelig lesning at søknadene til relevante bachelorprogrammer har økt med hele 24 prosent. Master i Teknologi øker med hele 13 prosent fra 2011, sier tallene fra Samordna opptak.

Rundt halvparten av alle som søker seg til NTNU var kvinner, og kvinneandelen på masternivå i teknologi er 28 prosent. I forhold til i fjor er veksten på søknader fra jenter på hele 22 prosent for sivilingeniørstudiet i teknologi.

I 2011 invaderte jentene faktisk NTNUs studier da de for første gang ble tildelt flertallet av studieplassene etter opptaket var klart.

Prorektor for utdanning og læringskvalitet Berit Kjeldstad sier til digi.no at tallene, som viser de kommende studentenes interesse for realfag, både er oppsiktsvekkende og gledelige.

– Vi har det sterkeste søkertallet noensinne. At samfunnsrelevante fag som petroleumsfag og geologi trekker så mange søkere og at så mange av søkerne er kvinner er svært gledelig, sier Kjeldstad

– Studier i realfag kan kobles opp mot mange relevante jobber i ulik teknologisk virksomhet. Dette henger også sammen med økt fokus på å studere realfag, og både teknologi- og realfag går i riktig retning. Ungdommen har svart på den politiske diskusjonen som har vært rundt dette, sier Kjelstad til digi.no.

Petroleumsfaget har en oppsiktsvekkende 85 prosents økt popularitet blant søkerne på et allerede populært studium. I forlengelsen av olje- og gassteknologi, viser femårig master i tekniske geofag en økning på 30 prosent, og bachelor i geologi nesten 50 prosent.

Totalt har 11 945 søkere ført opp NTNU som sitt førstevalg, noe som gir en andel på rundt 10 prosent. Økningen er på 2,65 prosent fra fjorårets søkertall.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.