BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppsiktsvekkende patentrekord for IBM

Finner opp mer enn Apple, Amazon, Google, EMC, HP, Microsoft og Oracle til sammen.

US Patent 8,031,595 er en oppfinnelse fra IBM for å bruke sosiale nettverk til å spå mobile noders bevegelse og gjøremål.
US Patent 8,031,595 er en oppfinnelse fra IBM for å bruke sosiale nettverk til å spå mobile noders bevegelse og gjøremål.
11. jan. 2012 - 12:22

Patenttjenesten IFI Claims har igjen offentliggjort en liste som rangerer globale selskaper etter antall innvilgede amerikanske patenter i året som nettopp er tilbakelagt.

Sammenliknet med samme liste for et år siden, har IBM og Samsung, på henholdsvis første og andre plass, befestet sin ledelse.

IBM setter ny rekord, med 6 180 innvilgede patentsøknader. For 19. år på rad er selskapet størst på forskning og utvikling, målt etter antall anerkjente oppfinnelser. Avstanden mellom IBM og HP – som er avgjort større målt i omsetning – øker når det gjelder forskningsinnsats. I 2011 er forholdet mer enn fire IBM-patenter per patent fra HP. IBM finner opp mer enn Apple, Amazon, Google, EMC, HP, Microsoft og Oracle til sammen.

Noe av det spesielle med IBM er at 26 prosent av oppfinnelsene er utviklet av medarbeidere utenfor USA. Antallet ikke-amerikanske IBM-ere som er med på innvilgede patentsøknader har økt med 48 prosent de siste fire årene.

Et annet trekk ved IBM er bredden i utviklingsengasjementet. Selskapet trekker selv fram fire patenter som illustrerer dette:

  • US Patent 8,005,773 er et system og en metode for simulering av hjernebark. IBM håper å kunne simulere menneskehjernen innen 2019.
  • US Patent 8,078,492 er en metode, et system og et program for å hjelpe forbrukere til sunne matvaner.
  • US Patent 8,019,992 er en metode for å tildele brukerrettigheter i sikkerhetsdomener avsatt til e-handel. Metoden brukes i produktet WebSphere Commerce for å forene høy sikkerhet med enklere drift når et firma driver flere nettbutikker.
  • US Patent 8,031,595 er teknologi for å bruke informasjon fra sosiale tjenester til å forutsi hvordan en mobil node i et nettverk vil bevege seg, og bruke dette til å legge til rette for forventede tjenester. En enkel anvendelse er når en person sitter på en kafé, mens en av vedkommendes venner ser ut til å være på vei mot kafeen. Dette kan utløse flere tiltak: Kafegjesten kan varsles at vennen ser ut til å være på vei, kafeen kan varsles om at det kan lønne seg å være klar til å forberede en bestemt drikke – gitt kjennskap til hva vennen pleier å bestille – og det trådløse nettverket i kafeen kan forberedes på å forhåndslagre informasjon som er typisk for venneparet å søke når de sitter på kafé.

Listene over de ti mest oppfinnende selskaper i 2010 og 2011 ser slik ut:

Et iøynefallende trekk her er den forholdsvis kraftige tilbakegangen til Microsoft, som gjør at de forbigås av tre japanske selskaper, Canon, Panasonic og Toshiba.

Videre faller Intel og HP ut av listen over de ti mest oppfinnsomme, mens Hon Hai, også kjent som Foxconn, erobrer en niende plass.

Foxconn er først og fremst kjent som leverandør av komponenter og produksjonstjenester til Apple og andre amerikanske giganter. Forskningsinnsatsen deres tyder på at de også har ambisjoner om å vokse oppover i verdikjeden, antakelig langt utover det pågående eksperimentet med medeierskap i den amerikanske billigprodusenten Vizio som nettopp har kunngjort at de vil tilby pc-er i tillegg til tv-er.

At Foxconn får innvilget flere patentsøknader i USA enn for eksempel HP, kan stå som et tankevekkende symbol på det pågående teknologiske maktskiftet, bort fra Silicon Valley og over Stillehavet til Kina og Taiwan.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.