Oppsiktvekkende 3G-tro fra Nokia

Hittil har salget av 3G-mobiler gått tregt, men nå spår Nokia et voldsomt salg i løpet av året.

Hittil har salget av 3G-mobiler gått tregt, men nå spår Nokia et voldsomt salg i løpet av året.

Hittil er det Hutchinson-Whampoa-eide 3 som har drevet salget av 3G-tjenester og mobiler i Europa og salget har vært ganske begrenset. Men nå tror Nokia det vil løsne.

- Vi forventer en bred kommerisialisering av WCDMA-nettverk (den europeiske 3G-standarden) i løpet av året, sier sjef for Nokia nettverk, Simon Beresford-Wylie, på mobilmessen i Cannes i går.

Nokia sier hele 100 WCDMA-nett vil være åpnet rundt i verden i løpet, mestparten av dem i Europa. USA og en del asiatiske land bruker andre teknologiske standarder, blant annet CDMA2000.

Nokia spår nå at disse nettene vil ha 70 millioner abonnenter mot slutten av 2005, noe som begynner å monne.

Situasjonen her i Norge understreker Nokia-tallene - Telenor åpnet sitt nett i desember og Netcom åpner sitt 3G-nett 1. mars.

Men det vil ta noen år før 3G-nett spiser større andeler av dagens nettverk - Nokia spår at det på global basis vil være to milliarder mobilbrukere sent i 2005.

Den finske mobilgiganten sender i tillegg optimistiske signaler om salget av de mest avanserte mobilene, såkalte smartphones som har avanserte operativsystemer og PDA-muligheter. Nokia spår at det vil bli solgt 50 millioner smartphones i løpet av året på global basis.

Til toppen