Oppslagsverk på lynmelding, med humor

MSN tilbyr en hurtigsvartjeneste. Folkene bak er svorne Monty Python fans.

For en stund siden lanserte vg.no en tjeneste som het VG Venn, som i følge avisen skulle være "chat-vennen som aldri logger av".

Ved å legge til vgvenn@vg.no som kontakt skulle man kunne spørre om en rekke typer informasjon, og få lynraskt svar. Problemet for undertegnede er at vgvenn@vg.no alltid er logget av. Men tjenesten er kanskje mer på talefot med andre?

Microsoft har tilsvarende tjenester, og flere er under utprøving. Tjenestene fungerer slik at man prater med en datamaskin istedenfor en person. Maskinen kan sende tilbake informasjon etter mer eller mindre intelligente regler. Det samme kan selvsagt gjøres via en nettleser, men en liten test viser at lynmeldingstjenester kan ha en fordel når det gjelder tempo.

Microsoft har nå gjort en versjon av oppslagsverket Encarta tilgjengelig på denne måten. Ved å legge til encarta@conversagent.com som kontakt kan man sende forespørsler og få lynraske svar. Første test avslørte at Microsofts folk både har humor og har god kjennskap til Monty Pythons mesterverk, filmen The Holy Grail.

Følgende konversasjon utspant seg:

Jonas sier:

What is the capital of Assyria?

Encarta® Instant Answers sier:

It depends when. Assyria had successively four capitals: Ashur (or Qalat Sherqat), Calah (or Nimrud), the short-lived Dur Sharrukin (or Khorsabad), and Nineveh.
Any other question, bridgekeeper?

Jonas sier:

What is the average airspeed velocity of a swallow?

Encarta® Instant Answers sier:
What do you mean? An African or a European swallow?

For de uinnvidde er Monty Python-referansene uthevet. Tjenesten ga altså både korrekt informasjon og referanser til filmen, og gjenkjente det andre, og heller meningsløse spørsmålet, som en sentral replikk i denne filmen. Godt jobbet!

Encarta på Messenger gir også mulighet for å vise kart og andre bilder i en nettside-liknende applikasjon som åpnes ved siden av samtalevinduet.

Roboter som opptrer som kontakter i Messenger har vært snakket om en god stund, men har så langt ikke blitt så veldig utbredt. Stadig flere begynner å bruke lynmeldingsklienter, og mange har dem på nesten hele dagen. Derfor kan dette bli en viktig inngangsport til Internett, på linje med startsiden i nettleseren.

Lynmeldingsklienter egner seg som inngangsport mot andre nettjenester, og Microsoft har for eksempel lenge hatt sin søkemotor tilgjengelig fra lynmeldingsklienten. Dette er trolig en av grunnene til at Google har lansert sin egen lynmeldingstjeneste Google Talk, som foreløpig er i betaversjon.

PS: Hvis du vil teste Encarta Instant Answers på andre utdrag fra kultfilmen, kan du hente inspirasjon herfra: Monty Python and the Holy Grail.

Til toppen