Google, HP og andre teknologigiganter med PCI Express-utfordrer

Google, HP og andre teknologigiganter med PCI Express-utfordrer
(Bilde: Colourbox / OpenCAPI Consortium (montasje, digi.no))

En rekke store teknologiselskaper har gått sammen om å lage en ny og åpen spesifikasjon beregnet på datasentere, og som ifølge en pressemelding fra selskapene skal ha potensiale til å øke serverytelsen i datasentere med opptil 10 ganger. 

Spesifikasjonen har fått navnet OpenCAPI (Open Coherent Accelerator Processor Interface), og blant selskapene som er med på laget finner vi blant annet Google, AMD, Dell EMC, Hewlett Packard Enterprise, IBM og Nvidia.

Intel er imidlertid ikke med på laget, og står bak PCI Express (PCIe)-standarden som OpenCAPI er ment å skulle erstatte – eller komplementere. 

OpenCAPI skal gjøre det mulig for både skydatasentere og datasentere internt i bedriftene å øke ytelsen innenfor stordata («big data»), maskinlæring, analyser og andre krevende oppgaver. 

 – Etter hvert  som kunstig intelligens, maskinlæring og avanserte analyser blir prisen man må betale for å drive forretninger i dagens digitale verden, er det enorme datamengder som nå er normen, sier Dough Balog, sjef for IBM Power, til Reuters.

25 Gbit/s – betydelig raskere enn PCIe

Ifølge OpenCAPI Consortium skal den nye standarden gi en høyhastighets forbindelse mellom blant annet avansert minne, lagring og nettverk, og gjøre det mulig med enda tettere integrasjon mellom disse funksjonene internt i serverne. 

OpenCAPI skal fjerne ineffektiviteter ved eksisterende systemarkitekturer og ta bort flaskehalser ved å «plassere CPU-kraft nærmere dataene». Helt konkret snakker vi om en databuss som binder sammen CPU, GPU, minne og lagring – som PCIe. Men OpenCAPI er laget helt fra bunnen av med tanke på å redusere kompleksiteten i servere, og med en ytelse på opptil 25 Gbit/s. Til sammenligning har dagens PCIe-standard en maks dataoverføringshastighet på 16 Gbit/s. 

Det er imidlertid mer enn bare signaleringshastigheten som har innvirkning på ytelsen, og antagelig det som gjør at organisasjonen går ut og snakker om en total ytelsesøkning på opptil 10 ganger. For eksempel så nevner organisasjonen at tradisjonelle I/O-arkitekturer gir høy CPU-belastning når applikasjoner skal kommunisere med I/O-enheter, som lagring eller nettverk. OpenCAPI skal løse disse utfordringene, og fungere uavhengig av prosessorarkitektur. Du finner flere detaljer om spesifikasjonen på OpenCAPIs nettsider.

(Artikkelen fortsetter under)

Skisse som beskriver OpenCAPI i en server.
Skisse som beskriver OpenCAPI i en server. Foto: OpenCAPI Consortium

 

Organisasjonen forventer at de første serverne og andre produkter basert på OpenCAPI-spesifikasjonen vil komme på markedet i løpet av andre halvår 2017. Ifølge PC World vil de første serverne med OpenCAPI-porter vil være IBMs Power9-servere, som etter planen kommer i løpet av neste år. AMD vil også gjøre sine Radeon GPU-er kompatible med OpenCAPI på Power9-servere.

Også PCI Express får snart høyere båndbredde – men dobbel fart er for mange ikke den største nyheten i PCI Express 4.0, noe du kan lese mer om her.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen