Oppvask etter enormt dotcom-salg

Mobilgiganten Vodafones kjøp av Mannesmann har endt i en spektakulær rettssak.

Mobilgiganten Vodafones kjøp av Mannesmann har endt i en spektakulær rettssak.

Berlin (NTB-Ritzau): Den høyt profilerte sjefen for Deutsche Bank (Tysklands største bank)og fem andre forretningsfolk tar onsdag plass på tiltalebenken når den mest spektakulære rettssaken i tysk næringslivs historie tar til.

Rettssaken mot Deutsche Banks toppsjef Josef Ackermann (55) og de fem andre som sitter på tiltalebenken i Düsseldorf ventes å få enorm oppmerksomhet både i Tyskland og internasjonalt.

Sveitsiske Ackermann og hans fem medtiltalte, blant andre IG Metalls tidligere fagforeningsleder Klaus Zwickel, risikerer ti års fengsel for grov tjenesteforsømmelse i forbindelse med salget av den tyske tele- og teknologigiganten Mannesmann til britiske Vodafone våren 2000.

De tiltalte godkjente som medlemmer av Mannesmanns styre «gylne håndtrykk» verdt til sammen 488 millioner kroner, noe som i neste omgang banet vei for at Vodafone kunne overta det tyske konsernet.

Ackermann har hele tiden fastholdt at de gylne håndtrykkene var berettiget, selv om han selv ikke fikk noen del av kaken. Mannesmanns tidligere toppsjef Klaus Esser fikk den største pengesummen – omkring 263 millioner kroner – for å si ja til fusjonen, som var den største i sitt slag i Europa da den ble gjennomført.

Esser hadde lenge motsatt seg fusjonen, men skiftet mening da Vodafone blant annet lovet å dekke pensjonene til Mannesmanns toppledere, styremedlemmer og pensjonerte ledere. De tiltalte mistenkes nå for å ha beriket seg selv på bekostning av Mannesmann-konsernet.

Dersom Ackermann blir funnet skyldig, må han forlate sin stilling, noe som vil medføre rystelser i den tyske og europeiske finansverdenen.

Til toppen