BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opteron og Itanium 2 i nye servere fra IBM

I forkant av Intels offisielle lansering av Itanium 2 i 1,5 GHz, har flere leverandører latt sine serverplaner lekke til fagpressen.

27. juni 2003 - 14:10

IBM sier de vil satse på både Intels Itanium 2 6M i opptil 1,5 GHz – kodenavn Madison – og på AMDs alternative 64 biters prosessor Opteron. Dell har kunngjort en flatserver med doble Itanium 2-prosessorer, og Hewlett-Packard har varslet et storstilt Itanium 2-slepp – men har gitt seg selv munnkurv fram til den offisielle lanseringen.

    Les også:

Selv når de begrenser seg til Intel/AMD-verdenen, sørger IBM for å satse på flest mulig hester. En viktig maskin for Norge blir xSeries 450 (bildet), en maskin som ble lansert med 1,0 GHz-utgaven av Itanium 2 i april, men som så ble lagt på is etter at det ble oppdaget en feil i selve prosessoren (se artikkelen Intel bekrefter feil i Itanium 2). Dette er en fire-prosessors maskin med EXA-brikkesett ("Extended X Architecture"), også kjent som "Summit", der IBM har nedfelt en rekke avanserte egenskaper hentet fra sine stormaskiner og store Unix-servere. EXA inngår også i fireveisservere basert på Intels Xeon-prosessor. Arkitekturen vil utvides slik at man kan bygge flerprosessorsystemer, først 16, så 32, med både Xeon og Itanium 2.

IBM og Intel samarbeider om en konstruksjon som vil gjøre det mulig å lage bladservere baserte på Itanium 2. Konstruksjonen vil lisensieres ut til andre.

En tredje Itanium 2-variant fra IBM er en flatserver i 2 U høyde med doble Itanium 2-prosessorer, kalt xSeries 382. Denne har ikke EXA-brikkesettet, og er beregnet på klynger heller enn på systemer med symmetrisk flerprosessering. Den er praktisk talt identisk med Itanium 2-serveren fra Dell, PowerEdge 3250.

Dell vil la PowerEdge 3250 inngå i klynger på opptil 128 noder, styrt av valgfritt Windows Server 2003 eller Red Hat Enterprise Linux.

Opteron-serveren som IBM tar sikte på å lansere til høsten er også først og fremst beregnet på klynger. Den leveres i 1 U-høyde, og inneholder to Opteron-prosessorer. Det innebærer at den vil få dobbelt så stor prosessortetthet som Itanium 2-klyngeserverne. Prisen er varslet å ligge noe over tilsvarende Xeon-maskiner, og langt under Itanium 2-maskinene. Samtidig med Opteron-maskinen kommer spesielt tilpassede utgaver av IBMs høyytelsesprogramvare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.