BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opteron-oppfølger får flere kjerner

Prosessoren som om et par år skal erstatte AMDs Opteron-brikker, vil høyst sannsynlig leveres med flere kjerner.

17. okt. 2003 - 13:14

Det har lenge gått rykter om at K9, prosessoren som trolig vil erstatte AMDs Opteron-prosessor allerede i 2005, vil inneholde minst to prosessorkjerner. Med flere kjerner kan en prosessor utføre flere oppgaver eller tråder samtidig, noe som vil kunne bedre ytelsen til maskiner som kjører flere prosessorintensive applikasjoner på en gang, eller hvor applikasjonene har flere tråder.

    Les også:

Hvis AMD greier å få ferdig K9 til høsten 2005, som er planen - i hvert fall for de tidlige testutgavene, vil selskapet ha brukt uvanlig kort tid på å få overført prosessoren fra skisseblokken til produksjon.

K8-arkitekturen, som benyttes av blant annet Opteron, ble ifølge News.com lansert allerede i 1999, men som kjent kom ikke Opteron på markedet før i år. Derimot var det opprinnelig planlagt å lansere prosessoren allerede i slutten av 2001, men lanseringen ble utsatt fordi selskapet valgte å satse på en ny produksjonsteknologi som viste seg ikke å være ferdig utviklet.

K9 vil trolig bli enklere å utvikle siden den delvis vil baseres på Opteron, som er designet for at nok en kjerne skal kunne legges til.

Jeff Weber, teknologisjef for AMDs prosessessorgruppe, fortalte under denne ukens Microprocessor Forum at selskapet også vil se på muligheten for å kjøre to tråder samtidig innenfor én kjerne.

Det som også i framtiden vil være problemene, ifølge Weber, er strømforbruk og det å få dataene til og fra minnet.

- Vi vil treffe minneveggen, fortalte Weber. Men han mener at problemene ikke er uoverstigelige og at det fortsatt er mye liv igjen i Moores lov, som sier at det er en trend at antallet transistorer i integrerte kretser, for eksempel prosessorer, dobles i løpet av to år. Observasjonen "loven" er basert på, ble gjort av Intel-sjef Gordon Moore i 1965 og har stemt forbløffende godt med virkeligheten fram til i dag.

Nå jobbes det blant annet med å stable transistorene i brikkene i høyden, noe som kan bidra til at Moores lov også vil gjelde i årene framover

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.