BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opteron-server vil fyre IBMs kraftigste Linux-klynger

Til høsten vil en Opteron-basert flatserver være IBMs viktigste byggekloss for høyytelses klynger under Linux.

19. aug. 2003 - 13:54

I september vil noen få utvalgte kunder få de første leveransene av IBMs nye eServer 325, en flatserver i full bredde og 1 U høyde med opptil to prosessorer av typen AMD Opteron. Maskinen posisjoneres som byggekloss i høyytelses klynger under Linux, der den loves å tilby et utmerket forhold mellom ytelse og pris i både 32 biters og 64 biters anvendelser – langt bedre enn det IBM selv er i stand til å tilby med Intel-baserte servere fra "xSeries". En gang i oktober kommer den på det allmenne markedet. Du vil finne bakgrunnsinformasjon på IBMs amerikanske nettsider, under rubrikken "AMD-baserte servere". Betegnelsen "xSeries" er forbeholdt maskiner med Intel-prosessorer.

Kundene vil kunne velge mellom tre ulike Opteron-prosessorer i opptil 2,0 GHz. Hver server vil kunne få opptil 12 GB minne, av en type som er raskere enn det IBM i dag tilbyr på Intel-plattformen. Klyngen vil kunne omfatte opptil 1000 noder, sammenkoplet gjennom gigabyte Ethernet eller Myrinet. IBM konstruerer klynger på forespørsel, styrt av IBM Director og selskapets eget Cluster System Management. Det offisielle navnet for dette tilbudet blir "eServerCluster 1350 with e325".

Europeiske priser er ennå ikke klarlagt. I USA vil hver server komme på mellom 3000 og 6000 dollar, avhengig av utrustning.

– Hvis du ser på den nyeste Top500-listen med verdens kraftigste regneanlegg, vil du finne 119 Linux-klynger, forteller IBMs xSeries-ansvarlige Svein Trulsrud. – 56 av disse er IBM, mer enn dobbelt så mange som Dell og Hewlett-Packard til sammen. Vi regner med å ta en enda større del av markedet når vi kan tilby Opteron-baserte maskiner som alternativ til både Xeon og Itanium.

Trulsrud innrømmer at en av grunnene til at Opteron-serverne er så mye rimeligere enn Intel-alternativet, er at IBM har gitt dem en enklere konstruksjon. Blant annet er det langt mindre av selskapets avanserte maskinvare for enklere drift og større pålitelighet. Et annet moment kunder må avveie, er tilgang til applikasjoner.

– Det er hovedsakelig tre behovsområder der det vil være regningssvarende å gå over til eServer 325-klynger, og der finnes det et godt utvalg av applikasjoner. Det første er applikasjoner som skal håndtere store filer, for eksempel innen konstruksjon, animering, simulering, rendering og streaming. Det andre er applikasjoner som trenger tilgang til ekstremt store mengder minne, og det tredje er applikasjoner som skal håndtere ekstremt mange brukere eller transaksjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.