RESULTATERFINANS

Opticom-datter emitterer

Opticoms datterselskap Fast Search And Transfer (FAST) er etter det digi.no erfarer i ferd med å gjennomføre en emisjon som priser selskapet til rundt 100 millioner kroner. Selskapet, som blant annet har rettighetene til teknologien bak den kjente søkebasen ved NTNU i Trondheim, FTP-search, vil etterhvert søke om selstendig notering på Oslo Børs.

Eirik Flaa
17. apr. 1998 - 01:09

Opticom annonserte allerede i november at de var i ferd med å skille ut deler av virksomheten som ikke dreide seg om lagring. Den gangen ble selskapet kalt Fast Internet Transfer (FIT), men senere har selskapet skiftet navn til Fast Search and Transfer (FAST).

Allerede fra første stund ble det fra Opticom-ledelsens side indikert at selskapet etter hvert skulle stå på egne ben. Under siste resultatfremlegging ble dette bekreftet. Utskillelsen ble ikke konkretisert ytterligere enn at Opticom trolig ville redusere sine interesser i selskapet til rundt 50 prosent.

Etter det digi.no forstår er selskapet nå i ferd med å gjennomføre en rettet emisjon som priser selskapet til rundt 100 millioner kroner. Emisjonen er i en tidlig fase og prospektet overfor de nye aksjonærene er fortsatt ikke ferdig.

Administrerende direktør i selskapet, Espen Brodin, vil ikke kommentere de konkrete opplysningene, men sier det har vært stor pågang fra investorer som ønsker å investere i selskapet.

- Selskapet har overlegen eksisterende teknologi på bildekomprimering. I tillegg har vi verdens mest effektive søketeknologi for Internett. Ser man på verdivurderingen av selskaper som driver med det samme, eksempelvis Iterated og Mblaze, er det naturlig at interessen har vært høy, sier Brodin til digi.no.

Han legger til at selvstendig børsnotering av selskapet er en naturlig konsekvens av utskillelsen av bedriften.

Teknologien i FAST består av to hoveddeler. Den første delen er knyttet til søkemaskinen FTP-search ved NTNU i Trondheim. FTP-search er i dag verdens mest besøkte søkemotor for filsøk, men foreløpig har det ikke vært gjort konkrete fremstøt på å gjøre penger på tjenesten.

Tor Egge som blant annet var nominert under digi.nos kåring av Internett-Norges viktigste person for sitt arbeid rundt FTP-search, er nå ansatt i FAST, og har der jobbet med å viderutvikle teknologien bak FTP-search.

Resultatet er en serverprogramvare som kan skaléres oppover ved hjelp av egenutviklete tilleggskort. Kortene er ferdig på tegnebordet og ifølge selskapet gjenstår det nå bare å velge hvem som skal produsere kortene. De to produktene skal sammen kunne gi skalérbare løsninger som vil utkonkurrere motorene bak kjente søkemaskiner som AltaVista og Lycos med god margin, både hva gjelder pris og ytelse.

Implementert i søkemotoren har FAST også utviklet et "intelligent" søkeverktøy, som gir adgang til å sette upresise søkekriterier men likevel få presise svar.

Den andre hoveddelen av teknologien til FAST, er en komprimeringsmodul for bilde og video. FAST hevder å ha langt mer effektive algoritemer enn sine konkurrenter, og vil i løpet av kort tid demonstrere teknologien på en testside på nettet. Billedteknologien benytter en proprietær standard, men en enkelt java-modul på en håndfull kilobyte vil gjøre bildene tilgjengelige for vanlige PC-brukere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.