Opticom demonstrerer gjennombrudd

Det norske teknologiselskapet Opticom har laget den første prototypen av sin plastdatabrikke. Men det er fremdeles flere år til du kan kjøpe de revolusjonerende minnebrikkene.

Det norske teknologiselskapet Opticom har laget den første prototypen av sin plastdatabrikke. Men det er fremdeles flere år til du kan kjøpe de revolusjonerende minnebrikkene.

Opticoms "science-fiction-aktige" planer er i ferd med å bli fysiske produkter. Det omstridte norske teknologiselskapet har lenge lovet en helt ny type minnebrikker basert på en spesiell type plastfim (over) som fører lys i stedet for elektriske signaler. Med sin såkalte polymerplast-teknologi lover Opticom minnekretser med fantastisk ytelse - til spottpris.

Klarer Opticom å holde sine løfter, vil selskapet intet mindre enn revolusjonere verdens databransje. Et kvantesprang i RAM-ytelse og pris ville kunne øke både fart og størrelsen på programmer i alt fra PC-er til mobiltelefoner. I tillegg til sine egne produkter, eier Opticom en stor andel av av det for tiden brennhete søketeknologiselskapet Fast Search & Transfer.

Det har lenge vært stille rundt Opticom, men nå er selskapet snart ferdig med en første prototyp av sin minnebrikke, skriver databladet Inside Data.

Den engelske investoren og gründeren Thomas Fussel demper forventningene, men bekrefter den aller første prototypen:

- Vi er snart klar med en prototyp som demonstrerer prinsippene i vår teknologi, sier Fussel til digi.no. Prototypen består av en tradisjonell silisium-brikke der vil legger lag av polymer på toppen. I den første versjonen skal vi stable seks kretslag på toppen av silisiumen, men prisen blir bare rundt det dobbelte av en tradisjonell RAM-brikke. Vi lager prototypen for å kunne la de store minneprodusentene i Asia og ellers i verden teste vår teknologi, forteller Fussel.

Den første prototypen er dessuten bare en ROM-krets (med ferdig innbrent programvare) som ikke er laget med minst mulig kretsbaner. Kretsen viser derfor ikke hvor liten eller rask en ferdig brikke vil bli. Den første RAM-versjonen (både skrive- og leseminne) er først klar senere i år. Neste skritt på veien etter prototypen er å lage en 1,5 GB minnebrikke med seks lag plast basert på en silikonkrets på 250 MB.

- Målet, en full polymer-brikke, vil først være klar om noen år, sier Fussel. Han vil ikke bekrefte noen av de utrolige hastighetsløftene Opticom tidligere har fremsatt, men lover at prototypen er raskere enn konvensjonelle minnebrikker.

Fussel forteller digi.no at Opticom nå er "i kontakt med de fleste store minnebrikke-produsenter du kan komme på". Han peker på at Opticom bare er et forskningsselskap, ikke et produksjonsselskap. Den stadig krympingen av kretsbanene i mikrobrikker har sendt RAM-fabrikkprisen i været og redusert antall produsenter i verden til en håndfull asiatiske og amerikanske selskaper, blant andre Samsung, NEC og Kingston.

Tidligere har Opticom snakket mest om bruk av sine minnebrikker i spillindustrien, primært gjennom sitt samarbeid med den engelske spilleverandøren Eidos, der Fussel er deleier. Fussel bekrefter at det trolig er andre deler av databransjen som først er villig til å ta i bruk Opticoms teknologi.

- Vi kjente Eidos og etablerte et samarbeid den gangen fordi vi trengte penger, sier Fussel. Vi fokuserer ikke på spillbransjen, men mener spill er en av mange interessante bruksområder for Opticoms teknologi.

For en mer detaljert beskrivelse av Opticoms teknologi, se lenke til Opticoms websider.

Til toppen