Opticom får japansk konkurranse

Norske Opticom er ikke alene om sin forskning på plastminne. Det nasjonale japanske teleselskapet NTT arbeider også med å stable plastlag for å lage kompakte minnebrikke. Foreløpig leder Opticom, men det lille norske selskapet blir en maur mot telegiganten NTT.

Norske Opticom er ikke alene om sin forskning på plastminne. Det nasjonale japanske teleselskapet NTT arbeider også med å stable plastlag for å lage kompakte minnebrikke. Foreløpig leder Opticom, men det lille norske selskapet blir en maur mot telegiganten NTT.

Norske Opticom mener de skal revolusjonere databransjen med sin plastikkbaserte minnekretser. Det har lenge vært klart at mange internasjonale elektronikkgiganter også drømmer om det samme. Et søk på internett avdekker stor forskningsaktivitet på optisk lagring og plastkretser.

Nå viser det seg at telegiganten NTT, det japanske motsvaret til Telenor, har kommet langt. NTT (Nippon Telephone & Telegraph) arbeider med avanserte optiske minnekretser laget av plast, forteller avisen Nikkei Weekly.

NTT er overlegent verdens største teleselskap med en omsetning på 600 milliarder kroner i fjor.

På samme måte som Opticom, planlegger NTT å lage minnekretser med så mange som 100 lag med kretser. Plastbaserte kretser gir mange fordeler over dagens silisium-baserte teknologi, blant annet langt lavere produksjonspris og svært tynne kretser, noe som åpner for stabling i høyden.

Opticom baserer seg på å lage tradisjonelle strømkretser på plasten, men NTT har gått et skritt videre og skal bruke små lasere til å lese og skrive data i plastlagene. Svært mange forskningsmiljøer arbeider med optiske kretser eller hologram-minne fordi lys beveger seg så utrolig mye raskere enn elektroner i vanlige strømbaner. I tillegg håper man å kunne lese av mange minnebits samtidig i parallell.

NTTs laserteknologi sender inn lys fra to sider i et plastfilm for å lese av et minnepunkt. Hvis minnepunktet er "på" reflekteres lyset opp og inn i en avleser som ligger over brikken. Fordi minnepunktene slipper igjennom lys nedenfra uavhengig av sin status, kan man stable mange lag, forteller NTT til den japanske avisen.

Foreløpig ser det ut som Opticom har et forsprang på NTT. Under et møte nylig viste styreformann i Opticom, Keith Fussel, frem prototypen på en 1 GB stor ROM-krets. Denne brikken kan komme i produksjon til neste år, indikerte Fussel. Til jul år 2000 lovet han en produksjonsklar 1 GB RAM-krets.

NTT lover en prototype på sine laserbaserte minnekretser til våren med en kapasitet på 224 MB, skriver Nikkei Weekly. Dette blir bare en ROM-krets, men NTT har i likhet med Opticom klart å stable flere lag. Også i likhet med Opticom hevder NTT at det blir svært billig å lage minnekretsene og sammenligner produksjonsprosessen med å lage CD-plater.

Opticom har bare ansatt en liten stab og samarbeider i stedet med et nettverk av forskere spredd på forskjellige universiteter over hele verden. Mot seg har de NTTs enorme ressurser og selskapets tette relasjoner til de japanske elektronikkgigantene.

Til toppen