RESULTATERFINANS

Opticom kontrolleres for innsidehandel

Kredittilsynet har valgt å se nærmere på aksjetransaksjoner i Opticom ASA i ukene før 7. oktober 1997. I går ble Opticom bøtelagt av Oslo Børs for å ha holdt tilbake informasjon om en kontrakt med Lucent Technologies.

Jørgen Christiansen
11. feb. 1998 - 11:10

Det var i børsstyrets møte i går at Opticom ble ilagt en bot på tre ganger kursnoteringsavgiften, tilsvarende 158.000 kroner. Boten kom som en følge av at selskapet ikke hadde overholdt sin informasjonsplikt overfor markedet. Den 7. oktober i fjor sendte Opticom melding om at de hadde inngått en kontrakt med Lucent Technologies (se egen sak, samt lenke til pressemelding fra Lucent).

- Selskapet skulle informert senest 14 dager tidligere, forklarer informasjonsdirektør Bernt Bangstad ved Oslo Børs.

Hvilke vurderinger gjør Oslo Børs rundt selskapenes oppfølging av informasjonsplikten?

- Vi kontrollerer fortløpende at selskapene oppfyller informasjonsplikten. Fra tid til annen ser vi at det ikke skjer. I dette tilfellet var bruddet såpass graverende at vi valgte å legge saken frem for børsstyret.

Hvilke sanksjonsmuligheter har børsstyret?

- Styret kan ilegge bøter på inntil 10 ganger kursnoteringsavgiften. Denne gangen ble det en bot på 3 ganger kursnoteringsavgiften, hvilket ikke er spesielt mye, men ikke akkurat lite heller.

Du sier at selskapet skulle informert i hvert fall 14. dager før meldingen kom den 7. oktober. Hvordan begrunner du det?

- Selskapet hadde underskrevet en kontrakt med Lucent 14 dager tidligere. Det er mulig man burde informert markedet enda tidligere, men i hvert fall da kontrakten var underskrevet.

Mens Oslo Børs her spiller rollen som markedsovervåker, er det opp til Kredittilsynet å vurdere om det har foregått brudd på inside-bestemmelsene. Det vil si at tilsynet skal kontrollere de handlene som har skjedd i perioden før Opticom offentliggjorde kontrakten med Lucent.

- Dette er en rutinesak for oss, Lars Gjørvad hos Kredittilsynet. Gjørvad er spesialrådgiver i transaksjonsgruppen i Kredittilsynet.

Hva er det dere ser etter i en slik sak?

- Vi ser etter brudd på innsidebestemmelsene i verdiparpirloven. Dersom aktører knyttet til selskapet har sittet på presis, fortrolig og kurssensitiv informasjon og samtidig har handlet aksjer i selskapet vil det være brudd på disse bestemmelsene.

Hvilke konsekvenser får det for disse personene dersom dere finner at det har foregått slike handler?

- Da anmelder vi forholdet til Økokrim, som så vil vurdere om det skal tas ut tiltalte.

Hverken Robert Keith eller Hans Gude Gudesen var onsdag formiddag tilgjengelige for kommentarer. Thomas Fussel ønsker overfor digi.no ikke å kommentere at tilsynet nå er involvert i saken og sier at en uttalelse om børsboten vil sendes ut fra selskapet senere i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.