Opticom ledet an i bred nedgang for IT

Stort sett bare røde tall på dagens børs. Opticom, SuperOffice og Enitel ledet fallet i kursene. Oppkjøpslogrer SPCS-gruppen ledet en ellers tynn vinnerliste.

Stort sett bare røde tall på dagens børs. Opticom, SuperOffice og Enitel ledet fallet i kursene. Oppkjøpslogrer SPCS-gruppen ledet en ellers tynn vinnerliste.

Etter en noe avventende til positiv åpning av dagen begynte IT-indeksen et akselererende fall som ikke stanset før indeksen var ned nesten 5,7 prosent. Rundt klokken 15.00 mente markedet at nok fikk være nok, og det benyttet anledningen til å kjøpe inn "billige" aksjer igjen. Ved avslutning av dagens handel var indeksen dermed noe høyere men fortsatt ned 4,89 prosent til 1944,59.

Dagens taper ble Opticom ASA som falt med 14,4 prosent til kroner 779,- per aksje. De siste dagers nyhetsbilde har ikke vært hyggelig for selskapet. Rykter om et mulig nedsalg fra en større investor, en ny engelsk konkurrent, negativ fokus på hovedaksjonærer og ledelse, samt nye regler for vekting i Oslo Børs' indekser er alle faktorer som har bidratt til at investorene nå velger å trekke seg ut.

En annen IT-aksje som fikk merke markedets nådeløse dom var SuperOffice ASA som falt hele 10 prosent. Selskapet har slitt med å komme tilbake etter at det ble levert noe skuffende tall for tredje kvartal. Enkelte meglerhus har siden den gang endret sine anbefalinger vedrørende aksjen i negativ retning. Aksjen endte til slutt på kroner 21,60.
Enitel AS falt også mer enn gjennomsnittet i dag. Aksjen var ned 8,5 prosent til kroner 102,50. Investorene er usikre på om selskapet i samarbeid med Sonera greier å hevde seg i konkurransen om en UMTS-lisens. Dersom selskapet ikke skulle være blant vinnerne i den skjønnhetskonkurransen som nå pågår, er markedet usikkert på hvordan fremtiden blir. Heller ikke dette selskapet leverte tredje kvartals tall som begeistret investorene.


I tillegg til teknologiprodusenten Vmetro ASA og utflaggingsklare Agresso Group ASA var SPCS-Gruppen ASA den eneste aksjen som viste positive takter blant IT-aksjene. Øystein Moan i Visma ASA har med en særdeles velfylt pengebinge i ryggen kastet sine øyne på Rubicon-leverandøren. Aksjen steg med 1,63 prosent i et ellers helrødt marked. Kursen ligger på kroner 12,50 per aksje og omsetningen var på 336.800 aksjer, hvilket er relativt mye for dette selskapet. Visma-sjef Moan har tidligere uttalt til digitoday.no at han er åpen for et kjøp av hele selskapet hvis han får tilbudet.

Ølturer til Danmark har tydeligvis gitt mersmak for Orkla ASA. Etter lang tids diskusjoner om fremtiden til det danske medieselskapet Berlingske var det Orkla Media som til slutt stakk hode lengst frem og nå overtar den danske pressestoltheten. På tross av dette var Orkla-aksjen ned 2,6 prosent til kroner 170,50.

Når man tar i betraktning all den tiden ledelsen i Orkla nå må benytte til å håndtere interne problemstillinger skulle man tro at markedet ville oppfatte det som en fordel at selskapet viser operativ handlekraft og nå blir attraktivt som en partner for internasjonale aktører. Slik var det imidlertid ikke i dag, hvilket kan tyde på at investorene synes kjøpet falt noe dyrt.

Til toppen