Opticom-rival får fart på salget

Matrix klarer å stable minnekretser i høyden slik Opticom jobber med, dog med et handikap.

Matrix klarer å stable minnekretser i høyden slik Opticom jobber med, dog med et handikap.

Opticom, IBM og et uttall andre aktører har forsøkt å angripe dagens aldrende minneteknologier - uten å foreløpig få det til. Felles de fleste nye teknikkene selskaper som Opticom arbeider med er at de forsøker å stable minnekretsene i høyde, i tredimensjonale strukturer.

For serverfarmer med bladservere og ikke minst alle lomme-maskinene har strenge plasskrav og tradisjonelt minne stjeler mye plass. Mindre og billigere minne er derfor ekstremt viktig.

Nå ser Matrix Semiconductor får det til. Brikkene deres er basert - i motsetning til Opticoms forsøk - på tradisjonell silisium, men de stables i en flere lag. Bildet over viser et tverrsnitt gjennom en Matrix-brikke med fire minnelag.

Nå kommer andre generasjon av brikkene, skriver Cnet. Og med de nye brikkene vil Matrix presse ned prisen ytterligere. En tradisjonell Flash-minnebrikke koster rundt 15 dollar, mens en brikke med samme lagringsplass fra Matrix koster 9 dollar.

Årsaken til de lavere prisene er rett og slett at man klarer å presse inn flere transistorer på mindre plass - prisen for å lage en silisium-skive står relativt stille.

Men Matrix-minne har et stort handikap - det egner seg primært til spill- og musikkmarkedet, for det kan bare skrives til en gang, noe åpner for blant annet spill til mobiltelefoner og bærebare enheter. Nintedo er derfor den største kunden.

Det er ikke kjent om Matrix arbeider med eller har noe mulighet til å lage minne som kan leses og skrives til flere ganger, noe som vil åpne opp muligheter for hele IT-bransjen.

Teknologien Opticom sliter med å kommersialise skal konkurrere med tradisjonelt minne som kan leses og skrives til.

Her finner du hjemmesiden til Matrix Memory

Til toppen