Opticom sliter med varigheten

Ifølge en amerikansk forskerstudent sliter Opticom og Gude Gudesen med det samme problemet som flashminne har. Over tid blir minnekretsene senile.

Ifølge en amerikansk forskerstudent sliter Opticom og Gude Gudesen med det samme problemet som flashminne har. Over tid blir minnekretsene senile.

Den amerikanske forskerstudenten Brian Hubert fra MIT har skrevet en rapport om teknologien til det norske minneteknologiselskapet Opticom som ikke bare er positiv. Hubert, skriver Dagens Næringsliv, mener at Opticom sliter med et kjent problem i minnebransjen. Klarer ikke Opticom å løse problemet, er deres teknologi langt mindre verd.

Problemet skal være at Opticoms plastbaserte minnekretser ikke tåler langtidsbruk - de enkelte minnepunktene tåler rett og slett ikke å bli endret i det uendelige før de slutter å lagre ny informasjon, hevder Hubert overfor Dagens Næringsliv.

Denne typen problemer er velkjent og gjelder også såkalt flash-minne som begynner å svikte og glemme informasjon etter bare noen tusen endringer. Flash-minne brukes derfor til å lagre programvare i for eksempel mobiltelefon, noe som gir en mulighet til endring av og til.

Dette er årsaken til at vi har PC-er som bruker langt tid på å starte - når maskinen skrues av slettes alt i minnekretsene og må hentes fra harddisken når du starter igjen. En mobiltelefon derimot skrues av og på i løpet av noen få sekund.

Stemmer Huberts påstander, er Opticoms teknologi - foreløpig - ubrukelig til å lage vanlige minnekretser til datamaskiner, såkalte DRAM-kretser. For informasjonen i disse kretsene kan endres mange tusen ganger i sekundet.

Markedet for flash-minnebrikker er stort og åpner muligheter for Opticom dersom deres kretser er billligere. I tillegg til minnebrikker for en rekke enklere typer datamaskiner, brukes Flashminne som lagringsmedium i stadig flere typer enheter, blant annet elektroniske kamera og MP3-spillere.

digitoday.no oppnådde ikke kontakt med hverken Opticom-kontoret her i Norge eller styreformann og storinvestor i selskapet Thomas Fussel.

Til toppen