RESULTATERFINANS

Optilink søker norske investorer

Optisk lagring er i skuddet, og det svenske lagringsselskapet Optilink er nå på utkikk etter norske investorer for å fullføre sitt forskningsprosjekt. Selskapet trenger 40 millioner kroner for å gjennomføre planene, som er langt mer beskjedne enn de norske Opticom opererer med.

Eirik Flaa
16. feb. 1998 - 17:59

Det svenske selskapet Optilink er i ferd med å kommersialisere sine planer om et lagringsmedium i kredittkortstørrelse som skal kunne lagre mer enn 80 megabyte (mediet er av WORM-typen; write once, read many).

Selskapet opplyser at det trenger ytterligere et par-tre år før prosjektet ender i et kommersielt produkt, i tillegg til 40 millioner kroner i finansiering. Svenskene håper på å få norske investorer inn på eiersiden.

- I første omgang skal vi gjennomføre en rettet emisjon mot en stor svensk risiko-investor. Deretter vil vi vende oss mot Norge, sier visepresident i selskapet, Peter Stenfell, til digi.no. Han regner med at offensiven mot norske investorer vil skje i løpet av første halvår 1998.

Teknologien til Optilink utvikles blant annet i samarbeid med forskningssenteret i Risø i Danmark og det Tekniske Universitetet i Budapest. Løsningen baserer seg på bruk av polymérmaterialer, akkurat som hos norske Opticom. Men her slutter også likheten. Optilinks lese- og skriveenhet er utenfor selve mediet, mens Opticom har denne integrert. Opticom opererer også med langt større kapasiteter enn Optilink; Ledelsen i Opticom snakker om kapasiteter på mer en 170 terabyte på et medie på størrelse med et kredittkort, mens Optilink snakker om 80 megabyte. I mer daglidagse termer betyr dette at Opticom regner med å kunne lagre 2000.000 ganger mer data enn Optilink på samme flate.

- Det ligger imidlertid an til at vi kan doble den nevnte kapasiteten, og vel så det, sier Stenfell, som helst ikke vil uttalle seg om Opticoms ambisjoner. Han medgir likevel at det høres ut som om Opticoms planer ligger langt inn i framtida.

-Våre produkter baserer seg på teknologi som allerede eksisterer, det vil si at grunnforskningen er unnagjort. For Opticoms del kan det synes som om det fortsatt er mye grunnforskning som gjenstår, sier Stenfell, som tror at markedet for lavere kapasiteter, i størrelsesorden med det Optilink opererer med, så absolutt er tilstede.

- Fra før eksisterer det optiske minnekort på 6 megabyte - vår teknologi vil derfor bety en kraftig forbedring, sier Stenfell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.