Optimismen på vei tilbake til verdens børser

Etter en uke med meget sterk oppgang på alle verdens børser brer optimismen seg for alvor i aksjemarkedene både i USA og Europa.

Torsdag ble en ny jubeldag på begge sider av Atlanteren. Spesielt vekker det oppmerksomhet at IT-sektoren endelig viser tegn til at inntjeningen bygger på mer solide fundamenter enn tidligere.

Europeiske børser steg torsdag på bred front, anført av teknologiselskapene Nokia, Ericsson, Alcatel og IBM.

Les ukens resultatsaker:

Da handelen startet på Wall Street torsdag ettermiddag norsk tid, gikk alle indekser i været. Sent på kvelden kom kvartalsresultatet fra Microsoft., som ikke nettopp dempet optimismen. Tallene for Microsoft ved utgangen av september viste at datakjempen hadde doblet resultatet fra i fjor.


Selv om starten på oktober var slik denne måneden historisk alltid har vært; trist, tung og negativ, har utviklingen siste uke fått stadig flere aktører til å tro at det nå endelig er duket for en ny opptur.

Torsdagens mange gode tall ga næring til denne troen.

Helsingfors-børsen, der Nokia dominerer, hadde en vekst på snaue 7 prosent, mens Dax-indeksen i Frankfurt en time før stengetid hadde løftet seg 4,6 prosent.

I London lå FTSE-indeksen 2,8 prosent over gårsdagen. I Paris var oppgangen på 3,5 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet på 121,38 poeng, etter å ha ligget over 122 det meste av formiddagen. Løftet på 1,9 prosent var mindre enn tendensen ellers i Europa, men hovedindeksen på Oslo Børs har siden torsdag i forrige uke steget med 9,5 prosent.

Siste ukes vekst har imidlertid vært enda sterkere i USA og Europa. Den kanskje viktigste indeks av alle, Dow Jones, lå torsdag an til å ha steget med drøyt 16 prosent i løpet av seks dagers handel.

Lignende veksttall går igjen også på de europeiske børsene, men aktørene er smertelig klar over at veksten kommer fra et meget lavt nivå.

Ingen vil definitivt avblåse krisen som den "nye økonomien" skapte på verdens aksjebørser, men stadig flere tror at vendepunktet omsider kom i måneden som for alltid er knyttet til krakkene i 1929 og 1987.

Til toppen