BEDRIFTSTEKNOLOGI

Optimismen tilbake i Globalstar

Satellittelefonsystemet Globalstar er igjen på skinnene etter en vellykket oppskyting av fire satellitter gjort med den russiske bæreraketten Soyuz-Ikar.

Frode Eriksen
10. feb. 1999 - 08:18

Globalstar Telecommunications Ltd. opplevde et dramatisk tilbakeslag i september da en oppskyting av 12 satellitter ombord i en Zenith bærerakett mislyktes etter at raketten ikke klarte å bringe satellittene i tilstrekkelig høyde, noe som medførte at bæreraketten falt mot jorden og brente opp i atmosfæren.

Nå er imidlertid tingene tilbake til det normale for Globalstar, som fremdeles håper å kunne åpne sin globale telefonitjeneste etter planen i tredje kvartal. Etter tirsdagens oppskyting har Globalstar 12 satellitter på plass, men trenger minst 32 av 52 planlagte i riktig bane før kommersiell åpning.

I hvor stor grad oppskytingen fra Kazakhstan vil påvirke dagens handel i aksjen er usikkert, men analytikere mener det går oppover. Konkurrentaksjen Iridium har falt som en stein så langt i år ettersom selskapet ikke har skaffet seg tilstrekkelig med kunder. ICO har vokst godt i år og ligger på rekordnivå, sannsynligvis siden dette systemet krever færre satellitter i bane for å fungere og har dermed en "upper hand" på Globalstar som mangler 20, mot ICOs 12.

I en pressemelding fra Globalstar heter det at selskapet planlegger å plassere fire satellitter i bane hver måned utover, som skal gi et komplett mobilnett i slutten av juli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.