Optisk HD-spiller allerede før jul

En spiller for det kinesiske HD-formatet VMD skal lanseres internasjonalt før jul. Prisen er absolutt overkommelig.

En spiller for det kinesiske HD-formatet VMD skal lanseres internasjonalt før jul. Prisen er absolutt overkommelig.

Selv det meste dreier seg om Blu-ray Disc og HD DVD, når pressen omtaler kommende optiske lagringsformater med høy lagringskapasitet, finnes de mindre kjente alternativer som kanskje kan være en like god løsning, i hvert fall for forbrukerne. Blant disse finner man VMD (Versatile MultiLayer Disc).

De kinesiske selskapene New Medium Enterprises (NME) og Beijing E-World Technology annonserte i går at de er klare til å markedsføre en VMD-spiller som skal koste mindre enn 150 dollar. Spilleren, som er basert på rød laser, skal også være kompatibel med dagens DVD- og CD-plater. Spileren vil først bli tilgjengelig på det kinesiske markedet, men vil bli tilgjengelig på det internasjonale markedet, trolig i små kvanta, innen jul.

Spilleren vil kunne håndtere VMD-plater med kapasitet på 20 GB. Dessuten støtter spilleren den kinesiske DVD-konkurrenten EVD (Enhanced Versatile Disc), som har dem samme lagringskapasiten som tolags DVD-plater.

    Les også:

- Med VMD-teknologien, kan dagens optiske systemer basert på rød laser kunne tilby konsumentene full HD-funksjonalitet i år og med en minimal tilleggskostnad for forbrukeren, hevder Mahesh Jayanarayan, administrerende direktør i NME, i en pressemelding.

I løpet av neste år vil selskapene lansere en ny generasjon av spilleren. Denne vil ta i bruk brikken ST 7100, utviklet av ST Microelectronics, og vil kunne spille av VMD-er med inntil 40 GB kapasitet. Prisen på platene skal tilsvare prisen på dagens DVD-er.

Selskapene sier dessverre ikke noe om når forbrukerenheter som kan lagre på VMD-er eventuelt vil bli tilgjengelige. Rene avspillere vil i utgangspunktet bare være interessante på markeder hvor man får kjøpt eller leid spillefilmer levert på VMD-plater, selv om privatimport sikkert også vil være mulig. Blant annet er det kjent at mange filmer fra indiske Bollywood trolig vil bli tilgjengelige på dette formatet.

Til toppen