BEDRIFTSTEKNOLOGI

Optisk komponent for både HD DVD og Blu-ray

Ricoh har utviklet en optisk komponent som skal kunne håndtere både HD DVD og Blu-ray Disc.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. juli 2006 - 09:00

Flere elektronikkprodusenter, blant annet Samsung, har mer eller mindre lovet å komme med enheter som kan lese fra og skrive til både HD DVD- og Blu-ray-plater. Ingen har likevel villet si noe konkret om når slike enheter vil kunne komme på markedet.

Noe av årsaken skyldes kanskje mangel på komponenter som gjør dette mulig, samtidig som at prisen ikke er for høy. Det vil alltids være mulig å utstyre en slik kombinert maskin med dobbelt sett med optikk, men det vil samtidig være en svært løsning på problemet.

Ricoh har ifølge EE Times utviklet en optisk komponent som takler begge formater. Selskapet skal vise den fram under International Optoelectronics Exhibition '06 utenfor Tokyo denne uken. Selskapet planlegger å tilby komponenten til OEM-produsenter innen utgangen av året.

Komponenten er en rund diffraksjonsplate med diameter på 3,5 mm og en tykkelse på 1 mm. Platen plasseres mellom laserne og en optisk linse. Platen har et diffraksjonsgitter som er designet for å justere lysstrålen til en optimal innfallsstråle relativ til den optiske linsen, slik at lyset fokuseres på det rette stedet for hvert lagringsformat.

Datalageret i Blu-ray Disc befinner seg ifølge EE Time 0,1 mm under platens overflate, mens datalaget i en HD DVD-plater finnes 0,6 mm under overflaten, tilsvarende DVD-plater. Datalaget i CD-plater finnes 1,1 mm under overflaten.

    Les også:

- Denne diffraksjonsenheten er blant de første som er klar for fire formater, inkludert BD og HD DVD, sier en talsmann for Ricoh til EE Times.

- Den vil gjøre det mulig å bygge avspillere og opptakere som støtter alle formater, noe som vil komme forbrukerne til gode, sier talsmannen.

Ricoh vil i første omgang bare tilby diffraksjonsenheten til avspillere. Dette skyldes at bruk av enheten fører at laserstrålen mister noe energi. Dermed vil brennere med diffraksjonsenheten være nødt til å ha en kraftigere blå laser enn opptakere som bare støtter ett av de nye formatene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.