Optosof/Mogul: Står overfor en enorm fusjonsjobb

Optosof står overfor en enorm fusjonsjobb - det innrømmer både deltakere i fusjonen og selskapets konkurrenter. Målet er å ikke miste ansatte.

Optosof står overfor en enorm fusjonsjobb - det innrømmer både deltakere i fusjonen og selskapets konkurrenter. Målet er å ikke miste ansatte.

Den nye nordiske Internett-alliansen med svenske Optosof i spissen, står overfor en svært komplisert fusjonkabal som lett kan skjære seg. Det innrømmer fire av de de fem selskapene som er involvert i fusjonen overfor digi.no.

- Vi står overfor en stor og komplisert jobb, innrømmer Jørn Lyseggen, dagens sjef i Mogul Media og kommende toppsjef i Optosof. Det samme innrømmer Lennart Fernheden, sjef i Optosof i dag, og Lars Grønseth, sjef i Clockwork AS som også skal fusjoneres inn i Optosof.

Alle gir de inntrykk av at det først og fremst er intensjonene de seks partene er enig om. Optosof har ikke forhandlet frem ferdige avtaler med andre enn Mogul. Planer om flytting, opsjonsprogrammer for de ansatte og andre detaljer har man ennå ikke begynt å diskutere.

- Det er nå jobben begynner, sier Shahzad Rana, administrerende direktør i Win.hlp, et annet av de seks selskapene som fusjonerer.
- Dette må vi ta trinnvis, men målet er selvfølgelig å samle de 210 ansatte vi får her i Norge under ett tak.

- Slike fusjonsprosesser tar mye tid og konsentrasjon fra arbeidet med kundene. Dette vet vi for vi er nå ferdig og er samlet til ett konsern, sier Erling Maartmann-Moe, utviklingsdirektør i Cell Network (tidligere New Media Science) til digi.no.

Les om fusjonen:
Faren, påpeker alle som digi.no har snakket med, er å miste ansatte. Ved en rekke av de store svenske og norsk-svenske fusjonene de to siste årene har de fusjonerende selskapene mistet et større antall ansatte. Daglig dukker det opp meldinger om høyt profilerte leder i bransjen som flytter på seg.


Nettopp dette er Internett-bransjens akilleshæl - all verdi i selskapene ligger i hodene til de ansatte og det kreves lite for å starte et nytt selskap. Når da Internett-selskaper prises mest etter antall ansatte og prislappen per hode (i Sverige prises "netthodene" i enkelte selskaper til over 20 millioner kroner stykket), blir oppsigelser til katastrofer.

Men de høye aksjeverdiene vil også gi eierne av de deltakende selskapene enorm uttelling. For Optosof og de andre har vært svært heldige med timingen: Fusjonssamtalene kom i gang for to måneder siden, forteller selskapene til digi.no. I mellomtiden har de svenske IT-aksjene skutt i været.

- Ja, vi har vært heldige. Vi ser at vi vil få med oss en hyggelig verdiøkning, sier Rana i en knapp kommentar til digi.no. Hvor mye han nå er god for eller hva Optosof vil betale for Win.hlp vil han ikke ut med.

Til toppen