Oracle 10g klar for Windows

Oracles 10g database er tilgjengelig for nedlasting i 32 biters utgaven for Windows.

Oracles 10g database er tilgjengelig for nedlasting i 32 biters utgaven for Windows.

Oracle 10g Database skal komme i tre utgaver for Windows: 32 biters, 64 biters for AMD Opteron og Intel "64 bits extended", og 64 biters for Intel Itanium. Oracle er kommet svært langt med Itanium-utgaven, og mener den vil fullt ut utnytte skalerbarheten i prosessorarkitekturen, på linje med Unix- og Linux-versjonene.

    Les også:

I dag ble 32 biters utgaven av 10g databasen lagt ut til nedlasting fra Oracles nettsted. Ifølge markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle Norge, er Itanium-utgaven "rett rundt hjørnet".

Ifølge utvikler David Colello som var i Norge for å orientere kundene om Windows-utviklingen til Oracle, er det satset spesielt på å forenkle installasjon og drift av 10g-databasen i forhold til forgjengeren 9i.

– En typisk installasjon av 10g-databasen skal ikke ta mer enn ti minutter, sier Colello, og innrømmer at brukervennligheten til erkekonkurrenten Microsoft, mer spesielt SQL Server, har vært et forbilde. – Vi som arbeider med Windows-utgaven av 10g passer på å viser de ansvarlige for de andre plattformene hvilke fordeler Windows-brukerne tross alt har.

Tallet på driftsagenter er økt, og administrasjonskonsollen kjøres i en nettleser.

– Den krever ingen atskilt installasjon, og hele Enterprise Manager er html-basert, uten andre krav enn nettleser, brukernavn og passord. Den lar deg administrere databasen, også avanserte elementer som grid. Patching kan automatiseres. Du overvåker ytelse, og kan også se ting nede på operativsystemnivå, slik at du ser hvilke ressurser som preges av over- og underforbruk. Hele prinsippet er at databasedrift gjøres mer proaktiv.

En klage Oracle har hørt ofte er at databaseklienten er stor og uhåndterlig.

– Joda, i 9i krever den noen hundre megabyte, og mange synes det er mye når de bare skal kople seg opp mot en database. For dem som fortsatt har klient-tjener-løsninger, har vi laget en "Oracle Instant Client" som gir grunnleggende databasetilgang med bare en håndfull filer.

På serversiden vil 10g fortsatt støtte Windows tilbake til gamle NT 4. Men på klientsiden droppes støtte for Windows 95 og Windows 98.

I Windows Server 2003 trekker 10g-databasen veksler på API-ene for NUMA-samkjøring av flere prosessorer. Når det gjelder tredjeparts virtualisering, mer bestemt EMCs VMware, er det ingen offisiell støtte fra Oracles side.

– Vi vet at det fungerer, for vi har forsøkt det internt. Men kunder har ennå ikke bedt om å få det.

Til toppen