JUSS OG SAMFUNN

Oracle angriper Android igjen

Hevder at Google stjal «indrefileten» til Java.

På krigsstien: Bildet viser en selvsikker Oracle-toppsjef Larry Ellison ankomme en domstol i California under en tidligere rettsrunde mot Google. Nå er det duket for ankesaken.
På krigsstien: Bildet viser en selvsikker Oracle-toppsjef Larry Ellison ankomme en domstol i California under en tidligere rettsrunde mot Google. Nå er det duket for ankesaken. Bilde: Bloomberg/Getty Images/All Over Press
5. des. 2013 - 12:37

Sommeren 2012 røk Oracle på et knusende nederlag i søksmålet anlagt mot Google om bruk av Java-teknologi i operativsystemet Android.

Selv om juryen avviste at Googles virtuelle Java-motor Dalvik krenker opphavsretten, etterlot dommen tvil om lovligheten av å reprodusere en mengde av Javas programmeringsgrensesnitt (API-er).

«Indrefileten»

Dette spørsmålet sto sentralt da Oracle i går startet kampen om å få saken gjenopptatt i ankeinstansen US Court of Appeals for the Federal Circuit i Washington D.C.

– Google stjal de viktigste og mest tiltalende delene av Oracles programmeringsspråk Java for å skape Android, sa Oracles advokater til et panel bestående av tre dommere, ifølge Bloomberg.

Hvorvidt struktur, rekkefølge og organisering av programmeringsgrensesnitt har opphavsrettslig vern i amerikansk lovgining, følges med argusøyne i bransjen.

Microsoft, EMC og NetApp er blant de som støtter Oracle i kampen. Påstanden deres er følgende: Hvis den opprinnelige kjennelsen blir stående, så kan det destabilisere hele programvarebransjen.

Under gårsdagens seanse i ankedomstolen skal dommerpanelet ha argumentert på en måte som antydet at også de lener mot å ta parti med Oracle, ifølge Bloomberg.

Dersom ankedomstolen kommer til at programmeringsgrensesnittene er beskyttet av opphavsretten, blir neste skritt å avgjøre om Googles handlinger kan anses som «rimelig bruk».

Oracle har vært nødt til å fire på sitt opprinnelige erstatningskrav, men krever fortsatt mer enn 1 milliard dollar i kompensasjon.

Det var Sun Microsystems som i sin tid skapte Java. Oracle kjøpte selskapet i 2009. Året etter gikk de til søksmål mot Google for brudd på patenter og tilhørende rettigheter.

Siden den gang har Android vokst enormt, og er nå verdens mest utbredte operativsystem på smarttelefoner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.